Читај ми!

Нови ценовни удар

Ускоро скупље млеко, месо, грејање. Држава има начин за контролу цена, најављују из Министарства трговине. Сваки покушај изазивања вештачке несташице и лова у мутном биће испитан, поручују из тржишне инспекције.

Због суше, тек нас чекају поскупљења хране, а додатни удар на новчанике грађана Србије биће и очекивано поскупљење грејања. Начелник Управе за цене Министарства трговине Младен Радовић рекао је за РТС да држава има механизме за контролу раста цена.

Септембар је месец када традиционално, због припреме зимнице, расте трежња за уљем и шећером, па најављиване несташице и раст цена тих артикала брину многе домаћице. Реално је очекивати, тврде надлежни, да суша и слаб род кукуруза погурају навише цене млека и меса, али не и уља и шећера.

Младен Радовић из Министарства трговине и телекомуникација каже да ће некима то служити као алиби по оној народној да "добар изговор пара вреди" да се мало, како каже превентивно кука и да се можда створе неки услови за повећање цена који су неоправдани.

"Конкретно мислим за најаву поскупљења уља, јер чињеница је да се производи од старих залиха да род није много подбацио па нема разлога за превелику бригу", каже Радовић.

Сваки покушај изазивања вештачке несташице и лова у мутном тржишна инспекција ће испитати и санкционисати. За ублажавање последица суше, држава има механизме, нека већ примењује. Ако буде потребно интервенисаће се и из Робних резерви.

"Врло брзо ће се интервенисати са 40.000 тона меркантилног кукуруза који треба да ублажи последице суше, а с друге стране да спречи нагле скокове цене меса, јер ће Закључак предвидети да се кукураз мења са примарним произвођачима за товне јунади и свиње", рекао је Радовић.

За сада нема најаве поскупљења хлеба, јер се производи од мељаве прошлогодишњег рода, а и овогодишњи род пшенице је добар.

Међутим, кажу у Министарству, реално је очекивати да ће доћи до повећања цене грејања, јер топлане имају проблем са набавком енергената и наплатом дуговања. Колико ће то повећање износити, у овом тренутку је незахвално прогнозирати, кажу надлежни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару