Читај ми!

Сретеновић незадовољан бројем пресуда

Само седам правоснажних пресуда донето од 193 пријаве ДРИ о неправилностима у трошењу буџетских средстава, рекао државни ревизор Радослав Сретеновић. Неопходно је пооштрити новчане казне за злоуптребе у јавним набавкама, истиче Сретеновић.

Извештаји који увек изазивају велику пажњу јавности су и они које подноси Државна ревизорска институција, па тако и последњи о раду јавних предузећа за 2010. годину, где су утврђене неправилности од око 50 милијарди динара, углавном у процесу спровођења јавних набавки.

Председник Државне ревизорске институције (ДРИ) Радослав Сретеновић изјавио је да је
незадовољан што је од 193 пријаве ДРИ о неправилностима у трошењу уџетских средстава донето само седам правоснажних пресуда.  

"ДРИ је урадила све што је у њеној надлежности. Практично сам незадовољан тим пресудама. Само седам је решено правоснажно, а у првом степену 15, од којих су 11 осуђујуће", рекао је Сретеновић гостујући у Дневнику РТС-а. 

Ревизор је поновио да је неопходно пооштрити новчане казне, јер је "смешна казна од 20.000 динара за злоуптребе у јавним набавкама".

Како је рекао, новим законом о јавним набавкама потребно је поједноставити процедуру и пооштрити казнене одредбе, а за најтеже пропусте требало би увести и кривичну одговорност, тј. за злоупотребе веће од 10 милиона динара.

И поред повећања новчане казне, повећање рока застарелости од једне на три године, увођењем кривичних дела за озбиљне повреде у јавним набавкама, Сретеновић каже да треба увести меру забране обављања послова руководиоцима најмање дест година или трајно када су у питању јавне набавке.

Предложени закон о јавним набавкама  требало би да контролним телима да већа овлашћења. 

Предложено је да Управа за јавне набавке покреће, осим ДРИ, прекршајни поступак, а да Републичка комисија спроводи прекршајни поступак.

Сретеновић је рекао да ће убудуће бити обавезни и наручиоци да Државној ревизорској институцији достављају планове својих јавних набавки у свим фазама, почев од фазе планирања до заврше фазе као и да до 31. марта текуће године достављају извештај о обављеним набавкама из претходне године.

Према речима Сретеновића, ДРИ ће вратити у буџет 106 милиона динара, јер, како је објаснио, није обезбеђен већи простор за рад те институције, па нису примиљени ни нови кадрови.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару