Читај ми!

Веће акцизе – скупље гориво

Због повећања акциза и ПДВ-а гориво ће од октобра бити скупље. Нафташи се плаше пада промета. Акцизе нису једини разлог повећања цена а грађанима је гориво и сада скупо.

Гориво стално поскупљује, а од октобра ће бити скупље и због акциза и ПДВ-а. Министарство финасија и привреде предлаже повећање акциза за аутогас и дизел горива, зависно од намене док би за бензин остала иста. Због нових дажбина нафташи већ рачунају колико ће гориво бити скупље на пумпама.

За различите типове бензина нема повећања акциза али због већег ПДВ-а литар ће поскупети око три динара. За дизел горива предвиђени су различити износи акциза у зависности од намене, за путничке аутомобиле акцизе пет динара и динар ПДВ-а дизел поскупљују шест динара, а литар гаса за аутомобиле око девет динара. Превозницима и таксистима износ акцизе ће се враћати.

"То да нама значи укудање тих акциза, нама значи и 100 динара дневно. Било ког таксисту да питате да ли му значи, значи му сигурно, верујте. Ми од 2010. године нисмо дизали цене таксија", каже таксиста из Београда.

Наводећи пример да је скоро две године лож уље продавано као евро дизел, у ресорном министарству захваљујући овим мерама очекују сређивање нафтног тржишта.

"На тај начин ћемо уствари онемогућити или битно ограничити злоупотребе које су се до сада појављивале нарочито код лож уља и која су државу ове године коштала шест милијарди, а прошле око 12 милијарди динара", наводи Милица Бисић из Министарства финасија и привреде.

Нафташи се плаше пада промета. Акцизе нису једини разлог повећања цена а грађанима је гориво и сада скупо.

Борисав Татић из Удружења бензинских станица Србије каже да је увођење нових акциза очекивана мера државе и сматра да је у овом моменту изнуђена мера очекивана.

"Када је реч о даљем кретању цена деривата на домаћем тржишту, зависиће од кретања сирове нафте на светском тржишту и курса динара", каже Татић.

И цене цигарета иду горе. Раније најављено повећање акцизе са 33 на 43 динара од првог јануара, примењиваће се такође од 1. окртобра.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару