Читај ми!

Ускоро радови на аутопуту Љиг-Прељина

Радови на аутопуту од Љига до Прељине званично ће почети након што буде спремна документација и грађевинска дозвола за градњу, што ће се догодити за око месец дана, рекао министар Велимир Илић.

Министар грађевине и урбанизма Велимир Илић изјавио је, отварајући први Сајам аутомобила у Прељини, да ће за око месец дана бити спремна документација и грађевинска дозвола за градњу првих деоница аутопута од Љига до Прељине и да ће тек тада званично почети радови.

"Документација се припрема, а средства за експропријацију су издвојена кроз ребаланс буџета - део из буџетских резерви , а радови ће кренути јер су коначно створени услови", навео је Илић.

Србија је за изградњу дела аутопута од Београда до границе са Црном Гором добила од Азербејџана кредит од 300 милиона евра за деоницу од Љига до Прељине, а радове је у априлу започела азербејџанска фирма "Азвирт".

Илић је рекао да ће Прељина бити главно чвориште аутопутева који ће се градити у наредном периоду.

Говорећи о понуди кинеских компанија да учествују у изградњи аутопута од Београда до границе са Црном Гором, министар је навео да су преговори још у току.

"Ја и министар Динкић сутра треба да обавимо разговор са представницима кинеских банака и извођача који доносе званичне понуде да конкуришу за градњу дела аутопута од Београда до Љига", рекао је Илић.

Радови ће, како је рекао, бити интензивирани на пролеће, а рок за изгадњу деоница које нису дате "Азвирту" је три месеца за припрему и 37 месеци за завршетак радова.

Према Илићевим речима, истовремено се припрема пројектна документација за изградњу аутопута Прељина - Појате, који треба да повеже аутопут Београд - Ниш на Коридору 10 са будућим аутопутем ка Црној Гори на Коридору 11.

"Наш циљ је да спојимо коридоре 10 и 11 са најфреквентнијом раскрсницом у Србији. У близини је и аеродром Лађевци, а бочно спајање Појате-Прељина отвориће овај део према свету", додао је министар грађевине.

На делу од Уба до Лајковца радове изводе домаће фирме "Планум" и "Путеви Ужице", а посао се финансира из државног буџета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару