Читај ми!

Пројекат од прворазредног значаја

Изградња "Јужног тока" почеће половином децембра. Деоница гасовода кроз Србију дуга 411 километара, донеће милијарду и по директних инвестиција. Домаћа предузећа већ траже да у том послу буду главни извођачи радова.

Спољнотрговинска размена Србије и Русије прошле године премашила је две милијарде долара. Могућности проширења економске сарадње су много веће. Највише се очекује од гасног аранжмана и гасовода Јужни ток. Процењена вредност гасовода кроз нашу земљу је око две милијарде евра.

Градња гасовода "Јужни ток" почеће половином децембра. То је алтернативни правац снабдевања Европе гасом из Русије и каспијског региона. Србија као транзитна земља, очекује вишеструку корист. Влада најављује да ће "Јужни ток" ускоро добити статус Националног пројекта.

"Јужни ток је геостратешки пројекат од прворазредног значаја за Србију и Европу, а активности око реализације пројекта оне су у току. Агенција за просторно планирање приводи крају израду просторних планова за локалне самоуправе кроз које је предвиђена траса гасовода", објашњава министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић.

Очекује се да ће изградња деонице гасовода кроз Србију дуге 411 километара донети милијарду и по директних инвестиција. Домаћа предузећа већ траже да у том послу буду главни извођачи радова.

Јелица Путниковић из "Балкан магазина" истиче да је Јужни ток добра прилика за запошљавање и локалног становништва али и српске привреде уопште, а као пример навела је "Енергопројект" и нека друга грађевинска предузећа, која граде свуда по свету и сигурно се могу учествовати у изградњи јужног тока.

Годишњи капацитет "Јужног тока" кроз Србију је до 41 милијарде кубика гаса, а Споразум о дугорочним испорукама у наредној деценији омогућава још пет милијарди кубика преко Мађарске.

Међутим, пошто Србија сада нема техничких могућности за повлачење тако великих количина, што пре треба изградити гасне електране и складишта.

Уочи састанка председника Николића и Путина, руски амбасадор у Београду Александар Конузин објашњавао је како да Србија извуче што већу корист из Споразума о слободној трговини.

"Срби треба да покажу већу енергичност. У Србији постоји широк спектар робе потребне руском тржишту. Главно је да се успостави механизам допремања робе у Русију уз прихватљиве услове, односно обезбедити контингенте робе, логистичке услове", објаснио је Конузин.

Руски aмбасадор рекао je да српски партнери уместо да нешто ураде, предлажу да руски пословни људи долазе овде и сами то раде, што кочи сарадњу посебно у домену пољопривреде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару