Читај ми!

Црнобрња: Следе болне мере Владе

Уколико се доследно споведе Владин антикризни пакет мера за опоравак привреде има шанси да се уштеди 800 милиона до милијарду евра, рекао за РТС професор Михајло Црнобрња. Повећање ПДВ-а је ефикасна мера, али ће повећати инфлацију, сматра Црнобрња и додаје да влада нема другог избора осим новог задуживања.

Уочи доласка ММФ-а и ребаланса буџета, стигло је упозорење од премијера Ивице Дачића да се Србија може суочити са дужничким ропством и правим колапсом државних финансија, уколико се хитно не предузму радикалне мере.

Поставља се питање да ли је ово било и својеврсно оправдање унапред за неке болне мере које се најављују у ребалансу буџета - попут повећања ПДВ-а.

Декан Факултета за економију, финансије и администрацију Михајло Црнобрња каже да је сада "песма потпуно другачија од предизборне" и да хватање у коштац са реалним проблемима није једноставно.

"Са једне стране имамо растућу незапосленост, а с друге стране имамо фискални дефицит и задужење расте", каже Црнобрња.

Професор објашњава да ако не штедимо, онда нам прети дужничка криза. Шта год да предузимамо биће релативно болно за извесно време да би било боље на дужи рок.

Говорећи о мери повећања ПДВ-а у смислу пуњења буџета, Црнобрња каже да је то ефикасна мера, али да ће повећати инфлацију.

"Не може да се очекује да на сваки прозвод или велики део производа порасте цена, односно ПДВ за два одсто, а да то апсорбују само произвођачи, то ће се прелити и на поторшаче", рекао је Црнобрња.

Истовремено, најављен је и пакет антикризних програм мера за помоћ опоравку привреде. 

"Под број један велико је питање шта ће од тих антикризних мера стварно бити доследно спроведено, сетите се гиљотине прописа, које су добро почеле и наједанпут се зауставиле", рекао је Црнобрња.

Према његовим речима, могуће је и да се у овом случају деси иста ствар због политичких притисака, због разних интересниг група тако да како каже, није сигуран како ће се то спровести, али ако се спроведе има шанси да се уштеди 800 милиона до милијарду евра.   

Црнобрња сматра да је задуживање најреалнија мера да се покрије минус у каси, јер Србија има два велика проблема која мора да решавамо.

"Ако би само штедели отпустили би још 200.000 радника. Мораће да се прави један добра комбинација да се с једне стране штеди, а с друге стране да се дозирано инвестира управо тако да ће ефикасност и продуктивност и запошљавање највише да профитирају", истиче Црнобрња.

Осврћући се на Мисију ММФ-а, он каже да ће та финансијска институција традиционално бити доста конзервативна и захтевана у погледу мера штедње. "Разговором ће доминирати шта ми овде треба да урадимо да би добили одговарајући кредит", каже Црнобрња.

"Мислим да ће ММФ веровтно инсистирати на томе да буде сасвим јасно саопштено како ће се надгеледати и спровођење договореног програма да се не би дешавало да се једно договори а друго да ради", рекао је професор.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару