Читај ми!

Топлане на мукама

У грејну сезону топлане улазе са дугом од 18 милијарди динара, док од потрошача потражују 17 милијарди. Радијаторе у већини градова загреваће мазут из Робних резерви. Уз нове количине, како РТС зазнаје, топлане од Дирекције траже да дуг од 42 хиљаде тона мазута потрошеног прошле зиме врате у ратама за годину дана.

Протекле три године две трећине топлана грејало је захваљујући мазуту из Робних резерви. До 30. септембра Робним резервама треба да врате мазут позајмљен прошле зиме. Уместо тога, међутим, упутиле су два захтева, траже одлагање те обавезе и нове количине мазута за наступајућу грејну сезону.

Месец дана пре початка грејања у топланама су поново на мукама. У нову грејну сезону улазе са старим дугом од 18 милијарди динара за енергенте, 15 милијарди за гас, а три за мазут. Приближно толико, 17 милијарди, потражују од грађана и привреде за неплаћене рачуне.

Горица Митић, директор Топлане Ниш каже да је топлана технички и технолошки потпуно спремна у смислу техничке исправности система.

"Међутим, оно што оптерећује пословање нишке топлане је потраживање од грађана и пословног простора које износи милијарду динара", каже Митић.

Очигледно, радијаторе у већини градова загреваће мазут из Робних резерви. Уз нове количине, како РТС зазнаје, топлане од Дирекције траже да дуг од 42 хиљаде тона мазута потрошеног прошле зиме врате у ратама за годину дана уз грејс период од два до три месеца.

"То би било врло значајно да би се обезебедила безбедност и сигурност грејања топлотном енергијом у наступајућој сезони. А наравно како се и Робне резерве не би оптеретиле са неком доњом границом неопходних резерви које морају имати у сваком тренутку", каже Дејан Стојановић из Удружења топлана Србије.

У Робним резервама потврдили су да су оба захтева стигла и да по препоруци министарства енергетике траже начин да олакшају топланама. Истовремено подсећају да је то позајмица која се мора вратити.

Горан Тасић, директор Дирекције робних резерви каже да ће се направити предлог и да очекује да ће Влада одобрити тај репрограм.

"Али заиста морају и они, локалне самоуправе и њихова јавна предузећа да покажу одговорност и озбиљност да ту обавезу врате. Паралелно ћемо покренути процес за набавку нових количина како би и наредна грејна сезона прошла без већих проблема", нагласио је Тасић.

Већ летос четвртина топлана дигла је цене грајања око 10 одсто, већина најваљује да ће до краја септембра упутити локалним властима захтев за поскупљење. Удружење топлана препоручује да се води рачуна о проценту повећања цена јер грађани и онако тешко плаћају рачуне.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару