Читај ми!

Зауздавање дефицита, већи ПДВ

Влада усвојила Предлог ребаланса буџета и пакет антикризних мера. Повећање ПДВ-а на 20 одсто, укидање 130 парафискалних намета и такси и ограничење плата у јавном сектору, неке су од мера које је усвојила Влада. ПДВ на животне намирнице остаје осам одсто.

Влада Србије усвојила је на данашњој седници Предлог ребаланса буџета за 2012. годину, као и пакет од 12 закона којима ће се, како очекују у Влади, увести ред у јавне финансије и спречити финасијски колапс државе.

Међу антикризним мерама Владе су повећање ПДВ-а са 18 на 20 одсто, укидање 130 парафискалних намета и такси, као и ограничење плата у јавном сектору које неће моћи да буду веће од 162.000 динара, изјавио је министар финансија и привреде Млађан Динкић.

Смањење плата, објаснио је Динкић, неће се односити на неке специфичне институције, попут контроле лета, Народне банке Србије, Фискалног савета, јавних предузећа која имају конкуренцију на тржишту, као ни на пилоте, летачко особље и стручњаке за информатичку технологију.

Да би се очувао стандард грађана, задржана је стопа ПДВ-а од осам одсто на храну, повећане су акцизе на цигарете, док је акциза на безоловни бензин остала непромењена.

Антикризне мере би, како верују у Влади, требало да омогуће да се буџетски дефицит са 7,1 одсто БДП обори на 6,7 одсто БДП до краја године. Динкић је навео да ће БДП у овој години имати пад од пола до једног процента.

Србија ће, упозорио је Динкић, до краја године имати јавни дуг од 60 одсто БДП, па би свако даље одлагање фискалне консолидације Србију за годину-две приближило грчком сценарију.

Министар финансија наводи да је Србији до краја године потребно око 1,5 милијарди евра за измиривање свих потреба, за шта ће се новац обебедити задуживањем на домаћем и иностраном тржишту. "Планирано је поновно емитовање емисије еврообвезница у износу од 750 милиона долара, почетком следећег месеца", рекао је Динкић.

Млађан Динкић је додао да је у плану узимање директног кредита од Руске федерације који је већи од 300 милиона долара и рекао да ће износ саопштити председници Србије и Русије Томислав Николић и Владимир Путин.

Влада жели разговоре са ММФ-ом

Министар Млађан Динкић каже да је Влада заинтересована да почне разговоре о новом аранжману са Међународним монетарним фондом, који би ступио на снагу заједно са усвајањем буџета за 2013. годину.

Динкић је прецизирао да би Србију занимала два типа аранжмана, од којих је први обезбеђење директне помоћи буџету.

"Ако не направимо договор о директној буџетској подршци, задржали бисмо се на аранжману из предострожности, јер не бисмо тражили новац за финансирање иначе великих девизних резерви централне банке", рекао је Динкић.

Влада је донела одлуку и да држава плаћа пенале уколико касни са повраћајем ПДВ-а привредницима и то по истој каматној стопи од 20 одсто коју плаћају порески обвезници ако закасне са давањима држави.

"Велика новина је и то да ће први пут у грађевинарству ПДВ плаћати инвеститори, а не извођачи радова", рекао је Млађан Динкић.

Акцизе на цигарете се повећавају од 1. октобра, јер су тренутно далеко ниже него у земљама Европске уније, рекао је Динкић и најавио да ће ново повећање уследити 1. јула следеће године. Динкић је најавио и да ће од 1. октобра парламентарне политичке странке добијати мање новца из буџета него до сада.

Дачић: Зауставити пропадање економије  

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да је основни циљ фискалне консолидације да се заустави даље пропадање економије.

"Када постоји велики дефицит, јавни дуг чије финансирање није лако, када Србија има најмању плату у региону и највеће камате, када је курс нестабилан, а производња пада, неопходно је зауставити даље пропадање", рекао је Дачић на конференцији за новинаре након седнице Владе.

Премијер је рекао да тек након тога може бити примењена стратегија развоја и оценио да без покретања производње не може бити изласка из кризе.

Према његовој оцени, борба за излазак из кризе не треба да буде само на леђима Владе већ тиме треба да се баве сви они којим имају могућности да помогну.

"Ако ова криза буде дотакла само један део друштва, никада нећемо изаћи из кризе. Привредници који су до сада радили за себе сада имају прилику да ураде нешто за државу и народ", рекао је Дачић.

Дачић је најавио драстично смањење непотребних трошкова и равномерну поделу терета кризе. "Није морално да се говори о стезању каиша, а да у појединим јавним предузећима неки примају плате десет пута веће од просека у земљи. То није незаконито, али је друштвено неодговорно", навео је Дачић.

Премијер је рекао да за време кризе неће бити отпуштања у јавном сектору али да плате и пензије неће моћи да расту планираним током.

Према његовим речима, више од пола милиона пензионера чија су примања мања од 15.000 динара и ове године добиће 13. пензију у четири рате, а прва исплата очекује се већ у наредној недељи.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару