Влада о ребалансу и ПДВ-у

Поред ребаланса буџета, Влада Србије на наредној седници разматраће и одређене предлоге Министарства финансија, па и промене у ПДВ-у, најавила министарка енергетике Зорана Михајловић.

Влада Србије ће на наредној седници поред ребаланса буџета разматрати и одређене предлоге Министарства финансија, па и промене у ПДВ-у, најавила је министарка енергетике Зорана Михајловић.

"Следеће седмице је седница владе на којој ће поред ребаланса буџета бити и неке друге ствари које је припремило Министарство финансија и они ће изаћи детаљно са тиме. Свакако ће бити промена у смислу ПДВ-а, али то је пре свега питање за министра финансија", рекла је Михајловићева одговарајући на питање да ли ће до 1. октобра бити повећан ПДВ.

Она је нагласила да влада све одлуке доноси у договору, па ће тако бити и са одлуком о променама у ПДВ.

На питање шта ће бити тема предстојећих разговора за ММФ-ом и да ли ће бити речи о изменама Закона о НБС, које је нова влада усвојила на почетку мандата, Михајловићева је рекла да увек треба разговарати о свему, али да очекује да ће тежиште тих разговора бити договор око разних пакета мера које Србија мора да спроведе.

"Са једне стране јесу реформе, а са друге стране о помоћи која нам је неохпдна у јавним финасијама", рекла је Михајловићева, која је и члан Председништва СНС-а, на конфереренцији за новинаре те странке.

Она је указала да су за ту странку и Владу Србије значајни разговори са ММФ и нагласила да је пут који Србији може да помогне да изадје на "зелену грану" и разговори са ММФ, и са Светском банком и билетерарни споразуми о кредиту, који су повољнији од оних на тржишту.

Михајловићева је најавила да је њено министарство предложило укидање појединих агенција, међу којима је Агенција за енергетску ефикасност, јонизујуће зрачење и хемикалије, као и да ће Министарство енергетике те послове преузети.

Говорећи да су многе од постојећих агенција непотребне, као и да нису добро радиле свој посао, Михајловићева је навела пример Агенције за енергетску ефикасност која, како је рекла, постоји 10 година и за тај период је требало да енергетска ефикасност буде повећана за два до четири одсто, што се није десило.

"Све земље у окружењу и оне мање развијене, али и оне развијеније попут Пољске, у периоду од једне деценије су повећале енергетску ефикасност од три и по до четири одсто", указала је Михајловићева.

Непотребно 130 такси

Према њеним речима, планирано је укидање и 130 различитих непотребних такси, а процењено је да ће од тога корист имати око 400.000 људи.

Она је поновила да је Влада проценила да ће разним мерама, које је предузела и које ће предузети у наредном пероду у следећој години уштедети око милијарду евра.

Михајловићева је напоменула да је нова влада наследила огромне проблеме, да је дефицит око две милијарде евра, јавни дуг 55 одсто БДП са тенденцијом да до краја године достигне и 60 одсто.

Она је нагласила да јавни дуг не би смео да пређе границу од 45 одсто и да зато сматра да би требало утврдити одговорност, па и кривучну, зашто претходна влада када је увидела да је пређена та границе, није предузела неке мере.

Министарка је најавила да ће њено министарство до краја септембра изаћи за приоритетом плана инвестирања у енергетику и животну средину у Србији, што ће бити представљено јавности и потенцијалним инвестирторима, како би Србија што брже кренула у изградњу мањих објеката од три до пет милиона евра и великих "који су тешки стотине милиона евра".

Говорећи о седници Социјано-економског савета, која је јуче одржана, Михајловићева је рекла да су представници синдиката више пута нагласили да до сада нису имали прилику да разговарају са представницима владе на тај начин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару