Подршка еврозони на самиту АПЕК-а

Лидери АПЕК-а подржали планове за стабилизацију еврозоне и обећали помоћ за отклањање штете. Руски председник Владимир Путин каже да су разговори у Владивостоку били конструктивни и да су задаци самита остварени.

Лидери земаља Азијско-пацифичке економске сарадње (АПЕК) завршили су годишњи самит и усвојили завршно саопштење у којем поздрављају обећања европских лидера да ће стабилизовати евро зону погођену кризом.

На самиту одржаном у руском граду Владивостоку учествовали су лидери земаља чланица, као и више од 700 представника бизнис заједнице Азијско-пацифичког региона.

Лидери АПЕК-а обећали су да ће отклонити штету коју је нанела криза у Европи, подржавши отворену трговину, реформисање привреда својих земаља и јачање јавних финансија.

"Остајемо привржени смањењу дисбаланса путем јачања државног финансијског система у привредама које имају дефиците", наведено је у декларацији коју преносе руски медији.

"Потврђујемо приврженост убрзаном напретку ка тржишном систему одређивања девизних курсева и повећању њихове флексибилности на темељу економских показатеља како се не би дозволила дуготрајна неуравнотеженост монетарних тржишта и девалвација", додаје се.

Лидери АПЕК-а саопштили су истовремено да ће радити на смањењу дефицита и дисбаланса у области финансија својих земаља, као и на борби против корупције.

Учесници самита договорили су се, такође, да ће се до краја 2015. године уздржавати од увођења нових извозних ограничења и од протекционистичких акција.

Руски председник Владимир Путин оценио је да су разговори били конструктивни.

Задаци самита су остварени, рекао је Путин и додао да се руско председавање АПЕК-а трудило да "одреди оне тачке заједничког рада које ће омогућити да се ојача водећа улога привреда земаља АПЕК-а у глобалној светској привреди.

Руски председник се осврнуо и на трошкове самита и одговарајући на питање новинара рекао да ће се средства уложена у организацију самита исплатити и да ће донети корист руском Далеком истоку и земљи у целини.

"О каквих 600 милијарди рубаља ви причате", упитао је Путин поводом тврдњи медија да је толика сума потрошена на самит, што је око 20 милијарди долара.

Према речима председника Русије, од тих 600 милијарди рубаља 300 милијарди је отишло на изградњу система гасовода од Сахалина до Владивостока ради гасификације Приморског краја и на изградњу остале инфраструктуре попут аеродрома, мостова, путева, што све ствара услове за развој региона за више деценија унапред.

Путин је навео да је, што се тиче саме припреме самита, потрошен новац на смештај гостију, али да је за тај новац изградњен студентски кампус, као и да је део трошкова отишао на осигурање безбедности али да ће се и ту опрема у коју је уложен новац искористити за организовање Универзијаде у Казању, Олимпијаде у Сочију и форума Г8 и Г20.

"Ништа неће пропасти, закључио је Путин.

Према подацима листа Ведомости, трошкови организовања самита износили су 6,3 милијарде рубаља.

Самит АПЕК је први пут организован у Русији која је ове године председавала том организацијом, а следећи ће бити одржан у Индонезији 2013. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару