Читај ми!

Неликвидност највећи проблем

Председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин рекао за РТС да је неликвидност српске привреде проблем број један. Важно је да Влада идентификује генераторе неликвидности, а најважнији генератор је држава, нагласио Бугарин и додао да је неопходно обезбедити доношење закона о редовности плаћања.

Национални савет за привредни опоравак којем ће председавати премијер Ивица Дачић, анализираће стање у привреди Србије и припремити предлог мера за опоравак и подстицање привредног развоја.

Савет има три потпредседника и 21 члана међу којима су истакнути привредници, банкари и економисти. Влада је образовала и Национални аграрни савет који треба да припреми мере за унапређење пољопривреде. 

Имајући у виду да ће ова година бити без привредног раста и да је уз све проблеме Србију погодила суша, прве мере, које Савет мора да донесе без одлагања је заустављање пада привредне активности, сматра председник ПКС Милош Бугарин. 

"Прво је потребно зауставити пад првредне активности која је у току године била у драматичном паду и наговештаја да ћемо у овој години имати рецесиони ток који има негативни привредни раст, зауставити неликвидност привреде, константну тенденцију смањења незапослености и пад индустријске производње, која је само за први квартал имала пад од 5,9 одсто", рекао је Бугарин гостујући у Дневнику РТС-а.

Привредна комора Србије очекује од Националног савета да окупи представнике Министарства економије, највећих зналаца из академске заједнице и људе из струке из привреде како би реаговало приликом доношења најприоритетнијих мера да би се зауставио пад привредне активности и почео њен опоравак.

"Неликвидност српске привреде је проблем број један и мере које су донете око одобравања кредита са субвенционисањем камата од стране Владе ће имати одређене ефекте, али оне ће бити доступне само одређеном броју привредних друштава који имају позитивне билансе. Међутум, неће бити доступна онима којима су најнеопходнија", рекао је Бугарин.

Ко су генератори неликвидности

Према његовим речима, важно је да Влада Србије идентификује ко су кључни генератори неликвидности.

"У том делу морамо јасно да кажемо да је држава на републичком, локалном, општинском, градском и нивоу јавних предузећа највећи генератор неликвидности са дугом 110 милијарди динара, затим компаније где су раскинути приватизациони уговори и предузећа која су реструктурирани фондови", објаснио је председник ПКС.

У том делу мора да се обезбеди доношење закона о редовности плаћања, које ће бити обавезујуће како се спирала неликвидности не би даље одражавала на сва остала привредна друштва која преносе тај део неликвидности на све добављаче, каже Бугарин.

У току овог месеца предузећа ће моћи да узму кредите по повољним каматама захваљујући субвенцији из буџета. То је део првог пакета антикризних мера од милијарду евра кредита за ликвидност.

"И овог пута ће бити изостављени они којима су ти кредити најпотребнији и то је неповољна варијанта, међутим у сваком случају ће обезбедити одређени број финансијских средстава и та милијарда евра, која ће бити убризгана у српску привреду поправиће финансијску крвну слику српске привреде и обезбедити да се повећа ликвидност, али то неће бити довољно", закључио је Бугарин.  

Говорећи о ценама хране, Бугарин је рекао да се не може очекивати садашњи ниво цена, већ поскупљењ, али да несташице неће бити.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару