Читај ми!

"Лошом банком" против кризе

Шпанија одлучила да проблематични банкарски сектор опорави оснивањем такозване Банке за лоше зајмове, у коју ће презадужене банке пребацити кредите и имовину повезану са посрнулим тржиштем некретнина.

Шпанија покушава да доведе у ред свој банкарски сектор како би осигурала 100 милијарди евра колико су челници еврозоне спремни да дају Мадриду за спас тамошњег банкарског сектора.

Вишегодишња рецесија, подстакнута крахом тржишта некретнина, довела је до нагомилавања неотплативих дугова и завила шпански банкарски сектор у црно.

Влада у Мадриду ове године била је принуђена да делимично национализује неколико посрнулих банака и затражи од Европске уније средства за докапитализацију банкарског сектора.

По угледу на Ирску и Шведску, оснива и такозвану "Лошу банку", за лоше зајмове.

"Желимо здрав банкарски систем. То је од суштинске важности за људе који имају депозите у банкама и за одобравање нових зајмова", рекао је министар економије Луис де Гиндос.

Према његовим речима, нема одрживог и квалитетног опоравка економије без одрживих кредита и солвентног банкарског система.

"Идеја је да се драстично умањи лош утицај кризе на јавне ресурсе и новац пореских обвезника", каже Гиндос.

Банка за лоше зајмове почиње да ради најкасније у децембру. Највећим делом ће се финасирати средствима приватних инвеститора, али и из посебног фонда за реструктурирање банкарског сектора. Шпанска централна банка процениће вредност имовине пребачене у лошу банку, а банке ће заузврат добити новац, обвезнице или деонице.

"Овим мерама шпанска влада иде у правом смеру. Потребно је да покаже да је шпански банкарски систем способан да апсорбује дугове настале пропашћу тржишта некретнина. Тиме би се ставлила тачка и на могући ризик преливања кризе ван граница Шпаније", рекао је финансијски аналитичар Беноа де Броаси.

Осим решавања проблема у банкарском сектору, влада у Мадриду одлучила је да повећава стопу ПДВ-а на гориво и прехрамбене производе, изузев основних животних намирница, како би смањила буџетски дефицит.

"Припремамо нацрт буџета који ће бити компромис између онога чиме располажемо и захтева Европске комисије. Циљ нам је да наредне године сведемо мањак у буџету на четири и по одсто", рекао је шпански премијер Маријано Рахој.

Због великог дефицита и проблематичног банкарског сектора, трошкови задуживања Шпаније на финансијском тржишту постају неподношљиви за Мадрид. Европска централна банка наредних дана треба да одлучи да ли ће куповати обвезнице презадужених чланица еврозоне, а Шпанија разматра и тражење додатне помоћи за опоравак привреде.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару