Читај ми!

Привредни бум у Индонезији

Индонезија, са економским растом од 6,4 одсто, међу најстабилнијим светским економијама. До 2030. године могла би да постане пета економија на свету.

Због бриге за америчку и европску економију које муче криза и дугови, мало се говори о светлим тачкама на светском економском хоризонту, каква је, на пример, Индонезија. Индонежанска привреда расте преко свих очекивања. Стручњаци кажу да би, ако одоли изазовима, до 2030. године могла да постане пета на свету.

Док се други боре с рецесијом, индонежански економски раст надмашује све, осим кинеског. Највећа привреда југоисточне Азије је од почетка априла до краја јуна порасла 6,4 одсто. Индонезија је једна од једанаест земаља за које Голдман Сакс сматра да имају могућност да у овом веку преузму светски економски примат.

Руководилац студија Азије на ФПН-у Драгана Митровић каже да Индонезија има добре темеље јер се предвиђа да ће захваљујући природним, пре свега рудним богатсвима до 2030. године постати енергетски независна и додаје да та земља има и здраву старосну структуру становништва.

Темељ развоја Индонезије је тржиште од 240 милиона становника, колико живи у четвртој најмногољуднијој земљи на свету, па се половина националног бруто производа оствари од домаће потрошње. Расту зараде и падају каматне стопе на позајмице, па Индонежани све више троше, можда и преко мере.

"Индонезија се сада ослања на домаћу потрошњу, што без јаког извоза и није тако позитивно. То је сигурно једна од економија са најбржим растом на свету, али постоји опасност да и она успори", каже аналитичар Шон Дарби.

Исти феномен потрошње био је основа економског раста Индије од девет одсто годишње, који је трајао од 2004. до кризе 2008. Сада се готово преполовио на 5,3 одсто, па стручњаци упозоравају да би се могло догодити да И у скраћеници БРИКС више не буде Индија, него Индонезија.

"Раније је било модерно говорити да је Индија у великом успону да ће надмнашити Кину а сада Индија и Индонезија и слично", каже Митровићева.

Стручњаци упозоравају Индонежане да их не заварају подаци попут оног да је земља, после година зависности од ММФ-а, сада позајмила тој институцији милијарду долара, или оног да је амерички произвођач авиона Боинг највећу наруџбину од 230 летелица добио од једне, у свету непознате, индонежанске компаније. Већ пет година, наиме, не расте производња, него се продају сировине и рудно богатство, па би се могло догодити да потроше сами себе.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару