Читај ми!

Модернизација рафинерије по плану

Радови на модернизацији Рафинерије "Панчево" биће завршени у новембру, рекао генерални директор НИС-а Кирил Кравченко. Министарка за енергетику Зорана Михајловић истакла да ће Србија коначно имати рафинерију која ће производити деривате евро 5 квалитета.

Генерални директор Нафтне индустрије Србије (НИС) Кирил Кравченко рекао је да ће модернизација Рафинерије "Панчево" бити завршена у новембру ове године.

НИС је на добром путу да модернизацију Рафинерије заврши у планираном року и већ припрема студије за наставак реконструкције тог погона за прераду нафте, рекао је Кравченко приликом посете министарке енергетике Зоране Михајловић Рафинерији.

Модернизација Рафинерије је почела 2009. године, а након пуштања тог постројења у рад, како је истакао Кравченко, емисија угљен-диоксида биће 10 одсто нижа од законом прописане границе.

Зорана Михајловић рекла је да ће Србија коначно имати рафинерију која ће производити деривате евро 5 квалитета који ће одговарати директивама Европске уније, и истакла да је посебно значајно за Панчево, познато као једна од црних рупа у екологији.

"Надам се да ће НИС наставити модернизацију и да ће за две до три године бити реализовани нови пројекти", истакла је Михајловићева.

Генерални директор НИС-а и министарка енергетике су обишли резервоаре за складиштење течног нафтног гаса и нови управљачки центар, чија изградња је завршена. Резервоари ће омогућити истовремено чување најмање 6.000 кубних гаса. Вредност радова је девет милиона евра.

Реконструкција "Петрохемије" у септембру 

Што се панчевачке "Петрохемије" тиче, Кравченко је истакао да ће прва фаза реконструкције, у коју ће бити уложено око 10 милиона евра, почети у септембру.

"Очекује се да ће та прва фаза реконструкције "Петрохемије" бити завршена до краја ове године", рекао је Кравченко.

Према његовим речима, неопходно је да НИС, који има око 33 одсто власништва у "Петрохемији", сарађује са државом на пословима у вези са тим панчевачким предузећем.

Министарка енергетике рекла је да је формирана радна група за реализацију инвестиционог циклуса у "Петрохемији" и програма који се односи на запослене, додајући да ће Министарство енергетике подржати све напоре да та компанија профункционише, због значаја тог предузећа за Србију.

Михајловићева је најавила да ће надлежне институције контолисати рад не само Рафинерије у Панчеву, већ и "Азотаре", "Петрохемије", РТБ "Бора" и свих такозваних еколошких црних рупа у земљи.

Преко биогорива до ниже цене деривата нафте

Смањењу цене горива могло би да допринесе смањење трошкова прераде нафте и мешање биогорива са нафтним дериватима.

Михајловићева је новинарима рекла да ће Министарство енергетике покренути измену правилника о квалитету горива који ће омогућити да биогориво буде део деривата.

Према њеним речима, мешање биогорива могло би да утиче на смањење цене горива јер се на њега не обрачунава акциза.

"Акцизе су озбиљан проценат у цени нафтних деривата, али ми смо затекли један опустошен буџет држава Србије и сада треба наћи начин како да се тај буџет напуни, не само кроз акцизе на гориво, већ и кроз акцизе на дуван и луксузну робу", истакла је Михајловићева.

Министарка је рекла и да постоје начини да и нафтне компанија помогну да цене деривата буду разумније и одрживије тако што ће се смањити цена прераде, што може да се деси када се једно модернизовано постројење какво је Рафинерија "Панчево", пусте у погон.

Генерални директор НИС-а Кирил Кравченко рекао је да та компанија прати кретање цене горива у региону и да цене у Србији нису више од просечних.

Биогориво је један од добрих потенцијалних начина за смањење цене горива, оценио је Кравченко и додао да и НИС има пројекат умешавања биогорива у деривате нафте.

Кварченко је казао да је највећи утицај на раст цене горива имало повећање цене сирове нафте на светском тржишту која је достигла 116 долара за барел.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару