Читај ми!

Милијарду евра за повећање ликвидности

Програм субвенционисаних кредита за привреду креће од 1. септембра, а банке ће кроз овај програм одобрити око милијарду евра кредита, рекао министар финансија Млађан Динкић. Од 1. октобра биће укинута 104 парафискална намета за растерећење привреде. Динкић најављује и повраћај акциза за таксисте и градски превоз.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић рекао је да ће за повећање ликвидности привреде у овој и наредној години бити одобрени кредити од око милијарду евра, а од 1. октобра биће укинута 104 парафискална намета за растерећење привреде.

Динкић је после састанка са представницима највећих српских извозника рекао да би банке до краја године могле да одобре 300 милиона евра за субвенционисане кредите извозницима, а остатак у 2013. године.

"Субвенционисаћемо камате на кредите које банке буду одобравале привреди, било да је реч о новим кредитима или рефинансирању постојећих кредита које привредници имају, тако да за крајњег корисника каматна стопа на годишњем нивоу не буде већа од 3,5 одсто годишње уколико је реч о кредитима са девизном клаузулом", рекао је Динкић.

Уколико се ради о динарским кредитима каматна стопа ће бити у висини референтне стопе Народне банке Србије, објаснио је министар.

Кредити за ликвидност биће одобравани са роком отплате на 18 месеци, са пет месеци почека, прецизирао је Динкић и додао да ће услов за добијање тих зајмова бити да предузећа морају да задрже све запослене, односно да не смеју да отпуштају никога.

Максимални износ кредита за мала предузећа биће 30 милиона динара, за средња 200 милиона, за велика 400 милиона, а за претежне извознике 600 милиона динара.

Динкић је најавио да ће следећег четвртка те мере бити предложене Влади Србије, а први кредити одобрени у септембру.

Говорећи о укидању парафискалних намета, министар је рекао да је Министарство већ припремило сет закона, којима ће бити укинута 104 парафискална намета и то од државног до локалног нивоа како би се привреда растеретила непотребних плаћања.

Он је наговестио да ће бити укинуто плаћање такси државним агенцијама за различите услуге, тако да ће фирме бити растерећене сувишних дажбина.

Генерални директор Ваљаонице алуминијума "Импол Севал" из Севојна Нинко Тешић рекао је да су субвенционисани кредити одлична ствар и да ће предузећа уз ту помоћ моћи да приближе цене производа конкуренцији.

Председник Извршног одбора Хипо Алпе Адрија банке Владимир Чупић изјавио је да очекује добар резултат ових мера, који ће бити велика помоћ и банкама јер ће на тај начин пласирати више средстава.

Генерални секретар Плодова Србије Евица Михаљевић оценила је да су субвенционисани кредити јако добри и да ће то у први мах бити велика помоћ привредницима. 

Повраћај акциза за таксисте и градски превоз

Министар финансија и привреде најавио је повраћај акциза на гориво за одређене категорије купаца.

Динкић је рекао да ће повраћај акцизе моћи да добију такси возачи, градски превоз и возачи аутобуса.

Он је навео и да ће систем акциза у Србији бити промењен и да ће се акцизе увести за неке категорије које до сада нису биле обухваћене акцизном политиком, али није прецизирао какве ће промене бити и за које категорије.

"Направићемо систем који неће утицати на највећи број грађана", указао је Динкић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару