Вожња постаје луксуз

Цена бензина европремијума премашила 160 динара, а на неким пумпама на ауто-путу и 170. Ни вожња на ауто-гас није више јефтина, литар je 78 динара. Нафташи не искључују могућност и свакодневних повећања, јер је динар све слабији, а цена сирове нафте расте.

Цене нафтних деривата вртоглаво расту у Европи и Америци. На нашим пумпама гориво је у последњих пет дана два пута поскупело: бензини укупно два и по, а дизел горива до два динара.

За наредни период нафташи не искључују могућност и свакодневних повећања јер је динар све слабији, а цена сирове нафте расте.

Цена бензина европремијума премашила је 160 динара, а на неким пумпама на ауто-путу литар кошта и 170. Евродизел је скупљи за динар и литар кошта од 148 до 155 динара. Добро дође свака уштеда, па возачи трагају за пумпама где је јефтиније.

Ни вожња на ауто-гас није више јефтина. Само за месец дана поскупео је више од 10 динара. Литар кошта 78 динара. Међутим, ни цене тог за вожњу и даље исплативијег горива неће мировати.

Трговци најављују да ће литар плина за аутомобиле у септембру коштати више од 100 динара.

Александар Јонев из Асоцијације за нафтни и течни гас ЦЕФТЕ каже да ће цена течног нафтног гаса сигурно расти, а да је последње поскупљење на берзи од 18 одсто последица повећане потрошње у "Петрохемији".

"Скоро је и Турска један од највећих потрошача нафтног течног гаса расписала тендер, па се очекује још 13 одсто ванредног поскупљења пре оног сезонског повећања цена", каже Јонев.

Цене горива бележе рекорде у већини европских земаља. У Словенији и Немачкој, никад скупље.

Америка, Француска и Велика Британија најављују повлачење стратешких резерви, што би довело до нових поскупљења.

Барел сирове нафте на лондонској берзи продаје се за 114 долара, док америчка лака нафта на њујоршкој берзи премашује 95 долара. За нагле скокове цене сирове нафте стручњаци наводе три разлога.

"Први и основни разлог је криза на Блиском истоку и могућност да дође до ратних сукоба на релацији Иран–Израел. Друга је заустављење протока Ормуз у Персијском заливу и трећа ствар је криза у еврозони, дубиоза и поверење инвеститора", напомиње Владимир Круљ из Пословног савет ЕУ подунавских земља.

Када се све то узме у обзир, каже Круљ, не можемо очекивати пад цена нафте у наредном периоду.

Цене нафтних деривата у Србији сличне су као у региону. Нешто јефтиније гориво је само у Босни и Хецеговини. Како би се спречила енормна поскупљења, главни механизам за којим се у оваквим ситуацијама посеже јесте ограничење максималних малопродајних цена нафтних деривата.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару