Читај ми!

Суша умањује извоз

Размере штете од суше знаће се тек после жетве ратарских и бербе воћарско-виноградарских култура. Као највећа последица суше, намеће се проблем како обезбедити сточну храну и побољшати спољнотрговински биланс, јер домаћи извоз у великој мери зависи од пољопривреде, сматрају стручњаци.

Као највећа последица суше, намеће се проблем како обезбедити сточну храну и побољшати спољнотрговински биланс, јер домаћи извоз у великој мери зависи од пољопривреде, сматрају стручњаци.

Коначне размере штете од суше знаће се тек после жетве ратарских и бербе воћарско-виноградарских култура. Надлежни још анализирају стање усева и процењују штету, а држава за сада није обелоданила да ли и какав план има за ублажавање последица суше.

Угрожене су све културе, сем пшенице, која је углавном пожњевена пре највећег удара суше, сматрају стручњаци. Тешко можемо избећи поскупљење пољопривредно-прехрамбених производа, али ако држава реагује, оно се може смањити.

Проф. Миладин Шеварлић са Пољопривредног факултета каже да ће посебно бити угрожена сточарска производња.

"Зато бих апеловао на Владу да донесе одлуку да сточарима изађе у сусрет са испоруком концентроване сточне хране из робних резерви које би они вратили у наредној години у натуралној размени или у размени за живу стоку", каже Шеварлић.

Стручњаци кажу да би држава помогла исплатом субвенција регистрованим пољопривредним домаћинствима. Тако би започела нова производња, јер је за овогодишњи циклус прекасно.

Такође, у договору с банкама могла би се одложити отплата субвенционисаних кредита из аграрног буџетта. Влада Војводине предложила је да се овогодишња суша прогласи елеметарном непогодом.

Премијер Ивица Дачић не спори да штетне последице суше постоје, али каже да Влада сушу по закону не може да прогласи за елементарну непогоду, него може да прогласи стање ванредне ситуације.

Сматрамо да нема потребе за проглашењем ванредне ситуације, рекао је Дачић и додао да очекује од свих штабова за ванредне ситуације да са својих територија дају анализу стања и предложе процене штете, а да је накнада штете у другим ресорима.

"То је Министарство пољопривреде и Министарство финансија. То је тема разговора који се воде у Влади, укључујући и овај део који долази из Војводине, пошто је ту највећи део пољопривредних површина", рекао је Дачић.

Премијер Дачић каже да је о суши разговарао са министром пољопривреде Гораном Кнежевићем и начелником Сектора за ванредне ситације Предрагом Марићем и да је Министарство пољопривреде задужено да предложи мере после сагледавања последица суше.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару