Читај ми!

Фина унца за фино одело

За многе инвеститоре злато је једино безбедно уточиште. У доба старог Римског царства, за унцу злата могла се купити одећа за сенаторе. И данас врхунско одело вреди као унца злата, око 1.620 долара, каже Tомас Бахајмер, директор Института за златни стандард.

Због лоше економске ситуације у свету, све више инвеститора окреће се злату. Оегуса је аустријско седиште установа за израду златних и сребрних полуга у Бечу. Од почетка глобалне финансијске кризе, забележена је 10 пута већа тражња за тим полугама. Цена злата скочила је са 300 долара за фину унцу од пре пет година на више од 1.900 долара крајем 2011. Тренутно вреди 1.620 долара.

Маркус Фашинг, менаџер у Оегуси каже да је потражња за златним полугама и даље двоструко већа, некада и троструко, него у годинама пре финансијске кризе.

"То зависи од конкретне ситуације - страховања људи због судбине евра, кризе у Грчкој и Шпанији", каже Фашинг.

Брзи раст цене злата на берзама покренуо је многа питања, али стручњаци за племените метале тврде да златне полуге како време пролази остају стабилна, вредна залиха.

"Можда ће вредност злата бити мања како криза буде пролазила, неки инвеститори би могли бити на губитку, али све док је оваква привредна ситуација не видим никакав ризик у улагању у тај племенити метал", каже Маркус Фашинг. 

И кроз историју злато је често било средство плаћања.

"Чак и у доба старог Римског царства, за унцу злата могла се купити одећа за сенаторе. Исто важи и данас, врхунско одело плаћам унцом злата", рекао је Tомас Бахајмер, директор Института за златни стандард.

Како се актуелна криза наставља стручњаци краткорочно очекују добру трговину златом. Већа производња полуга јасно показује да је за многе инвеститоре злато једино безбедно уточиште. Поред њега, на берзама се бележи и раст вредности сребра, платине и паладијума.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару