Читај ми!

Највише пара за храну и стан

Просечно домаћинство у Србији највише троши на становање и храну, најмање на образовање и културу. Ипак, ретко ко се одриче мобилног телефона, па без тог уређаја живи скоро свака пета породица.

Параметри који одређују стандард живота једне породице jeсу величина стамбеног простора, висина расположивих новчаних средстава, структура њихове потрошње и снабдевеност домаћинстава трајним потрошним добрима, као што су аутомобил, шпорет, фрижидер, машина за веш и друго.

Републички завод за статистику спровео је истраживање о потрошњи домаћинстава у Србији и њиховој снабдевености различитим уређајима.

Просечно домаћинство у Србији више од половине средстава даје на трошкове становања и хране. Породице најмање троше на образовање, изласке, рекреацију и културу. Ипак, ретко ко се одриче мобилног телефона, па без тог уређаја живи скоро свака пета породица.

"То што у Србији две петине потрошње домаћинства иде на храну, у ствари је показатељ заостајања наше земље за Западном Европом. У тим земљама, од 15 до 20 одсто дохотка иде на храну и безалкохолна пића", каже економиста Горан Николић.

Према оцени статистичара, снабдевеност домаћинстава трајним потрошним добрима је задовољавајућа. Скоро деведесeт одсто породица има бојлер и машину за прање веша.

Интересантно је да свако друго домаћинство користи шпорет на чврсто гориво, док је електрични у око 84 одсто кућа. Врло мали проценат породица нема телевизор и фрижидер. Из године у годину расте број рачунара и интернет прикључака. Ипак, употреба неких уређаја се смањује.

"У претходних пет година, смањена је снабдевеност домаћинстава путничким аутомобилима. Некада је то, у 2006. години, износило 47 процената, сада у 2012. износи 43 процената домаћинстава који имају путнички аутомобил", рекао је Мирослав Јанковић из Републичког завода за статистику.

Према његовим речима, смањења је и снабдевеност радио-апаратима, музичким уређајима, видео-рекордерима, машинама за шивење.

У неким селима у Србији и даље живе без струје и готово без икаквих кућних уређаја. Дешава се да и градска домаћинства живе тако. Вишечлана породица Ковачевић из Панчева већ годинама је без струје због неизмирених рачуна.

"Нема услова ни за учење ни за ништа. Ово није живот у 21. веку, ово је 15. век", каже Јасмина Ковачевић.

Када буду објављени подаци пописа знаће се колико породица живи без електричне енергије. Нови пописни подаци даће јаснију слику и тога какав је стандард живота у Србији.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару