Читај ми!

Цене више, хране мање

Свету прети ново поскупљење и несташица хране. Због рекордне суше, цене хране у свету, пре свега жита и шећера, у јулу порасле шест одсто. УН позвао САД да обустави производњу биогорива од кукуруза.

Рекордна суша и топлотни талас, који су погодили највеће произвођаче житарица у свету, условили су да цене хране, пре свега жита и шећера, у јулу порасту шест одсто.

 

Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду ФАО, позвала је Сједињене Америчке Државе да привремено обуставе производњу биогорива од кукуруза, како би свет избегао нову кризу са храном.

Више од половине америчке земље жедно је кише. Услед највеће суше у последњих готово шест деценија, тек четвртина америчких усева је у добром стању. Цене кукуруза су у јулу скочиле за четвртину, а пшенице за петину.

"Још у јуну смо се надали добром роду, али последње три недеље, због суше, све је кренуло наопако", жале се фармери у Мериленду.

Америчко министарство пољоривреде смањило је прогнозу овогодишњег рода кукуруза за 13 одсто, што ће бити најнижа производња у последњих шест година.

"Ово је историјска суша и има снажне последице на фармере у неколико савезних држава, укључујући и кључне пољопривредне регије", рекао је председник САД-а Барак Обама и обећао да ће "влада учинити све да олакша проблеме фармерима".

У Русији и другим земљама које је погодила суша, слично је стање са усевима. Фармери у области Уљановск, који су прошле године извезли милионе тона житарица вишка, ове године имаће жита тек за сопствене потребе.

Чилеанске власти су, због суше прогласиле ванредно стање у пољоприведи.

"Нема воде, и како сада да сејемо? Не можемо ништа да садимо, а од жеђи су нам угинуле скоро све козе", каже Феликс Тобар из Чилеа.

На нестабилност цена хране у свету, утиче и раст производње биогорива. Америка као највећа житница, користи 40 одсто жетве за производњу биогорива, што је према оцени Уједињених нација висока квота која прети новом светском кризом у снабдевању храном.

Скок цена хране, на коме профитирају берзански шпекуланти, који са пољопривредном производњом немају ништа, прети да изазове глад и немире глобалних размера.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару