Читај ми!

Блокада путева због цене хлеба?

Унија пекара Србије тражи да хлеб поскупи на 54 динара. Уколико се не испуне њихови захтеви, пекари кажу да ће можда почети и блокаду саобраћајница. Цена хлеба остаје иста до 30. септембра, а после тога следе нови разговори са пекарима, најавио министар Горан Кнежевић.

Председник Уније пекара Србије Зоран Пралица изјавио је да пекари неће одустати од захтева за повећање цене хлеба на 54 динара и најавио да ће у супротном можда блокирати саобраћајнице у знак протеста.

"Уколико буде потребно, мораћемо да посегнемо и за неким непопуларним мерама. Можда ћемо као знак упозорења организовати блокаду саобраћајница возилима", рекао је Пралица.

Сви параметри указују да би цену векне требало вратити на 54 динара, колико је вредела пре задње уредбе, упозоравају у Унији пекара Србије и истичу да ће одлагање поскупљења истопиће обртна средства.

Пекари подсећају је први проблем што да цена брашна и пшенице расте већ трећу недељу заредом, а други је што расту и други трошкови.

"Ако узмете да је девизни курс, однос динара и евра 12,4 одсто већи у односу него када смо формирали претходну цену хлеба а знамо да је гориво које је коштало 120 сада 150 динара, па цена хлеба у овом тренутку треба да порасте до максималних 54 динара", објашњава Пралица.

Унија пекара предлаже да се ограничи цена пшенице, пошто је пре годину дана килограм пшенице коштао је 18, а данас кошта 26,5 динара, док је брашно коштало између 25 и 28 динара по килограму, сада кошта око 40 динара.

У Влади кажу да су спремни да разговарају са произвођачима о лакшим условима пословања, али напомињу да пекари још користе старе залихе пшенице, које су набавили по нижим ценама.

"По нашој рачуници произвођачка цена је између 22 и 23 динара. Рачунајући све марже и ПДВ остаје простора за зараду и произвођачима и трговцима", истиче министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић.

Уколико касније буде потребе и ако се изнесу ваљани аргументи, а не претње, Влада је спремна да коригује свој став, нагласио је Љајић и додао да у овом тренутку нема потребе за повећањем цене хлеба.

"Пошто пекари имају великих проблема због цене брашна интервенисаћемо са одређеним количинама из Дирекције за робне резерве и мислимо да ћемо до 30. септембра очувати ову цену, а након тога ћемо преговарати", објаснио је министар пољопривреде Горан Кнежевић.

Национална организација потрошача Србије сматра да је захтев пекара да основна врста белог хлеба типа Сава од 500 грама поскупи нереалан и неоснован, зато што је пекарска индустрија у Србији једина индустрија која бележи стални раст, јер "већ барата надуваним ценама".

"Предложено реално повећање цена од истека рока на који се уредба односи било је три динара, што је нешто изнад шест одсто, чиме се покривају повећани трошкови у пекарству, које објективно треба уважити као утицајне факторе", рекао је председник Покрета потрошача Београда Петар Богосављевић.

"У Унији пекара Србије постоје препознатљиви елементи картелског понашања, али компромис може да се пронађе", закључио је Богосављевић.

Становник Србије просечно месечно потроши нешто мање од осам килограма хлеба (7 килограма и 670 грама).

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару