Читај ми!

Прве мере новог гувернера

Повећано учешће динарског дела у девизној обавезној резерви. Народна банка Србије повећала референтну каматну стопу како би смањила инфлаторне притиске. Годишња инфлација у Србији приближила се горњој граници и очекује се њен даљи раст. Следећа одлука о референтној каматној стопи биће донета 6. септембра.

Извршни одбор Народне банке Србије по други пут у овој години, повећао је учешће динарског дела у девизној обавезној резерви пословних банака.

У саопштењу Централне банке прецизира се да стопе девизне обавезне резерве остају непромењене, уз повећање учешћа динарског дела издвајања на 32 одсто на изворе рочности до две године и на 24 одсто на изворе рочности преко две године.

НБС очекује да ће те мере дати даљу подршку ценовној стабилности и да ће допринети стабилизацији кретања на девизном тржишту.

Централна банка је објаснила да би повећање динарског удела у обавезној девизној резерви требало да умање разлику између трошка задуживања у динарима и девизама и да допринесе стабилизацији кретања на девизном тржишту.

Тренутна стопа обвезне девизне резерве је 29 одсто на изворе рочности до две године и 22 одсто на изворе рочности преко две година.

Извршни одбор Народне банке Србије повећао је и референтну каматну стопу са на 10,5 одсто, како би смањио инфлаторне притиске и превентивно деловао на инфлациона очекивања.

Како се наводи у саопштењу НБС, приликом одлуке о повећању референтне камате, Извршни одбор имао је у виду и повећање премије ризика Србије.

Годишња инфлација у Србији се у јуну приближила горњој граници дозвољеног одступања од циља, а очекује се даљи раст услед очекиваног раста цена хране, због лоше пољопривредне сезоне, увозних и регулисаних цена, као и ниске прошлогодишње базе.

Инфлација би свој максимум, како се прецизира, требало да достигне у првој половини 2013. године, а да потом започне повратак ка циљу.

Годишна инфлација у јуну била је 5,5 одсто, а циљана инфалција на крају 2012. је између 2,5 и 5,5 одсто.

Извршни одбор НБС истакао је да ће степен рестриктивности монетарне политике зависити од динамике фискалне консолидације, кретања цена хране и развоја ситуације у међународном окружењу.

Централана банка је од јуна референтну камату повећала за један процентни поен, а наредна седница Извршног одбора на којој ће се донети одлука о референтној каматној стопи биће одржана 6. септембра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару