Читај ми!

Више страних туриста у Србији

Туристичка посета Србији нешто већа него прошле године, пре свега, захваљујући странцима којих је око 10 одсто више. Гости се одмарају на Златибору, у Врњачкој Бањи, Сокобањи, на Сребрном језеру.

У јеку сезоне туристички посленици широм Србије кажу да је посета нешто већа него прошле године. Пре свега, захваљујући странцима којих је око 10 одсто више. И летос је највише гостију на Златибору, у Врњачкој и Сокобањи. Београд је лети традиционално пун странаца, посебно у време Егзита, Гуче и Бирфеста.

У Врњачкој Бањи тренутно се одмара око 10 хиљада гостију, а домаћини кажу да ће их током августа бити више због традиционалних манифестација, као што су Лав фест, дани Бате Стојковића, Фестивал филмског сценарија.

Никица Пантовић из Туристичко-спортског центра Врњачка Бања каже да је ванпансионска потрошња нижа него претходних година, што је последица опште економске кризе, не само у Србији него у целом свету.

На Златибору овог лета странаца има више него обично. Дарко Ђуровић из Туристичке организације Златибора каже да су имали госте из Литваније, Кипра, Украјине, Белорусије, Грчке. То су углавном учесници спортских кампова и спортисти који су на припремама на Златибору.

На Сребрном језеру нема слободног кревета ни у хотелима ни у приватном смештају. И тамо је све више страних туриста. То су, пре свега, кајакаши и бициклисти који путују европском бициклистичком стазом Еуровело.

"Једна румунска екипа од 40 чланова организује семинар на Сребрном језеру на неколико дана, што нас радује и говори да наше опредељење за развој туризма иде у добром правцу", каже Драган Милић, председник Општине Велико Градиште.

У Београду ове године 10 до 15 одсто страних туриста више него прошле. Највише их је било током Егзита. Јелена Станковић из Туристичке организације Београда каже да што се тиче неких очекивања за август месец, очекујемо их пре, током и након Гуче и Бирфеста.

Страни гости некада су чинили трећину укупног броја туриста у нашој земљи. Сада је тај проценат знатно већи. У ресорном министарству кажу да је то резултат успешне туристичке промоције Србије у иностранству и улагања у домаћа туристичка места.

Рената Пинџо из Министарства економије каже да су смањени доласци домаћих гостију, с једне стране због економске ситуације, а с друге стране приметно је да они који се одлучују за једно путовање одлазе у иностранство 

С друге стране домаћим гостима је опала куповна моћ а они који имају новца за једно путовање годишње, одлучују се за одлазак у иностранство.

У нашој земљи прошле године боравило је милион и 300 хиљада домаћих гостију и 800 хиљада страних. Од туризма, Србија је 2011.  зарадила нешто мање од милијарду долара, а ове године ће, по свој прилици, бити премашена та магична сума.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару