Читај ми!

Неосигурани усеви

Занемарљив број ратара осигурава усеве од суше. Од двадесет осигуравајућих кућа само једна нуди такву полису. Економисти предлажу формирање конзорцијума осигуравајућих компанија.

У последњој деценији ово је трећа изразито сушна година. Упркос томе код нас се и даље само четири одсто њива наводњава. Мање од 10 одсто пољопривредника осигурава своје усеве, а од суше најређе. Због катастрофалних последица, суша је велики ризик и за осигуравајуће компаније, па од 20-так које послују код нас, само једна нуди полису осигурања од суше.

Запослени на пољопривредном добру крај Кикинде, очекују проценитеља из осигуравајуће куће, али већ знају колико новца могу добити.

"Наше обештећење ће бити управо онолико да нам покрије трошкове које смо ми уложили овде, трошкове ђубрива, семена, нафте", каже Лука Јелић, директор примарне производње АД "Козара".

Није било лако пронаћи пољопривредника који се осигурао од суше. То чешће чине пољопривредне фирме, али и оне осигуравају само део усева, довољан да покрије уложено. За сада се од суше могу осигурати три културе.

Осигурање рода кукуруза, по хектару кошта 5.000 динара, соје 4.000, а за шећерну репу треба издвијити 7.000 динара. У компанији која већ другу сезону нуди такву полису, очекивали су већи одзив.

"Нажалост, у односу на потенцијал који постоји у нашој земљи нисмо задовољни, мислимо да ту постоје висока могућност за пласман овог производа у каснијем периоду", каже Драган Филиповић, заменик директора "Делта Ђенерали осигурања".

Ни развијене европске земље немају богату понуду полиса које осигуравају усеве од суше. Уз велике субвенције државе, Шпанија има најбоље покриће таквих штета јер за њих има посебне фондове. Сличан модел стручњаци препоручују и нама.

Јелена Кочовић, професорка Економског факултета у Београду каже да би најбоље решење било да се формира конзорцијум осигуравајућих компанија, да заједно са државом нађу неки модел осигурања пољопривредних култура, да при том држава субвенционише не само када је у питању премија него да учествује у исплати штете.

Србија је и међу три земље, које су за сада ушле у пројекат оснивања реосигуравајуће компаније за подручје југоисточне Европе. Светска банка нам је за то одобрила кредит од пет милиона долара.

Ново реосигурање требало би да преузме део ризика осигуравајућих кућа, које би тада могле да понуде јефтиније и свеобухватније полисе осигурања од елементарних непогода.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару