Читај ми!

Сваки пети кредит проблематичан

Проблематични кредити чине 20,4 одсто укупних кредита, саопштила НБС. Грађани и предузећа касне у отплати 400 милијарци динара, и то дуже од два и по месеца.

Укупни проблематични кредити банкарског сектора у Србији, односно кредити са кашњењем у отплати дужим од 90 дана, на крају првог тромесечја 2012. износили су 387,5 милијарди динара и чинили 20,4 одсто укупно одобрених кредита, објавила је Народна банка Србије.

Апсолутно и релативно повећање проблематичних кредита је настављено током првог квартала, и то за 44,9 милијарди динара, што је за резултат имало повећање нивоа показатеља проблематичних кредита за 1,4 процентна поена у поређењу са крајем претходног тромесечја.

Укупни проблематични кредити привреди, искључујући јавна предузећа, на крају првог тромесечја износили су 231,1 милијарди динара.

У односу на претходно тромесечје проблематични кредити привреди су повећани за 8,7 милијарди.

Њихово учешће у укупно одобреним кредитима у тој категорији износи 24,3 одсто, што је смањење од 0,3 процентна поена.

У посматраном периоду, највеће апсолутно повећање проблематичних кредита су остварили грађевинарство и прерађивачка индустрија.

Релативно смањење проблематичних кредита забележено је код трговине, образовања и пословања некретнинама.

Највеће учешће најлошијих кредита забележили су сектор некретнина са 37 одсто, грађевинарство 32,4 одсто и пољопривреда са 29,7 одсто.

Укупан износ проблематичних кредита физичких лица на крају првог тромесечја 2012. износио је 62,2 милијарде динара.

У односу на претходно тромесечје проблематични кредити физичким лицима су повећани за 8,7 милијарди динара.

Учешће проблематичних у укупно одобреним кредитима физичким лицима износило је 9,9 одсто на крају првог тромесечја 2012. Све врсте кредита физичким лицима имају повећање учешћа проблематичних кредита.

Најзначајније повећање учешћа кредита са кашњењем од преко 90 дана регистровано је код потрошачких кредита.

Од марта 2012. у извештавање је укључена и категорија кредити за куповину аутомобила, која је раније била укључена у потрошачке кредите. Показатељ лоших кредита за куповину аутомобила је 3,3 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару