Читај ми!

Ветар потенцијал Србије

Војводина има велики потенцијал и добре локације за коришћење ветра, рекао Марк Крендал, председник америчке компаније "Континентал винд партнерс", која ће у наредним годинама инвестирати у развој ветропарка у Ковину.

Председник америчке компаније "Континентал винд партнерс", која планира да у наредне четири године инвестира у развој ветропарка "Чибук" у Ковину, Марк Крендал, изјавио је да Војводина има добре локације и велики потенцијал за коришћење ветра као неисцрпног извора енергије.

"Прва фаза изградње би требало да почне средином идуће године и требало би да до краја 2014. године буде изграђено првих 60 ветротурбина" , рекао је Крендал новинарима на фестивалу "Егзит" и истакао да је Србија погодна за изградњу ветропарка, имајући у виду да је подручје ветровито.

Крендал је рекао и да компанија три године послује у Србији и прикупља дозволе за изградњу и нада се да ће са новом владом Србије и министром енергетике имати добру сарадњу.

Према његовим речима, ветротурбини неће бити постављени у насељеним местима, већ на подручјима где нема грађевина, ни дрвећа, имајући у виду да су, између осталог, у обавези да прате миграције птица при изградњи ветропарка.

"Становништво у Србији прихвата идеју изградње ветропарка, која доприноси енергетској сигурности земље, омогућава смањење увоза струје, а уједно отвара простор за развој инвестиција и унапређење локалне инфраструктуре и нова радна места током изградње", рекао је Крендал и додао да компанија купује земљиште, али да дозвољава сељацима да га трајно обрађују.

Крендал је истакао и да компанија "Континентал винд партнерс" и "Егзит" сарађују на промоцији енергије ветра и потенцијалу који Војводина има за инвестиције у зелену економију.

На Петроварадинској тврђави постављене су макете ветрењача висине три метра, а посетиоцима Фестивала подељене су лепезе и капе са ветрењачама које треба на симболичан начин да укажу на снагу ветра.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару