Читај ми!

Боља наплата пореза

Захваљујући новим технологијама, наплаћено шест милијарди динара пореза више од планираног износа. Ефикаснијој наплати пореза допринеће и катастар непокретности на основу којег ће бити боља и наплата пореза на имовину.

Пореска служба од почетка године наплатила је шест милијарди динара пореза више од планираног износа. То је резултат електронског умрежвања података и решености да банке преузму аутоматску блокаду рачуна несавесним правним и физичким лицима која не плаћају порез.

Ефикаснијој наплати пореза допринеће и катастар непокретности на основу којег ће бити боља и наплата пореза на имовину.

"Републички геодетски завод је завршио регистар непокретности на читавој територији Србије где врло ефикасно и прецизно можете добити податке о сваком грађанину шта има од непокретности", рекао је директор пореске управе Драгутин Радосављевић.

Према његовим речима, на основу тога врши се и претрага за сваког појединца, упоређују се  њихови приходи са имовинском масом и ако дође до одређеног несклада могу се применити  законске мере које пореској управи дозвољавју да изврши контролу и утврђивање екстра профита.

Према закону, локална самоуправа је одговорна за наплату пореза на имовину објеката на њеној територији, а од те наплате зависе и локални буџети.

"Ако се ради о објектима или зградама, њихова вредност игра најважнију улогу, јер ако се на пример утврди највиша стопа од 0,4 одсто онда та вредност директно утиче на износ пореза који се плаћа по решењима", рекао је Андрија Јовичић из Привредног саветника.

Порез на некретнине плаћа се свака четири месеца. Висина пореза се разрезује по локацијској и тржишној вредности објекта а тек онда по грађевинској опремљености. Ове године није предвиђено повећање пореза у односу на прошлу годину.

"Повећање наплате пореза повећало би и приходе општина. С тим у вези трансфери који иду од републике и републичког буџета ка датој општини вероватно би били смањени. Самим тим, и притисак на расходној страни буџета Србије би био смањен", рекао је Малиша Ђукић, професор Београдске банкарске академије.

Уколико лица или фирме послују код нас, а седиште фирме није у Србији, они не плаћају порез на имовину. Такође постоје разлике у начину стицања имовине било да је стечена кроз кредит или је купљена на други начин. Стога би сваки обвезник по том основу требало да има различит третман код порезника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару