Читај ми!

Кредит за спас шпанских банака

Влада у Мадриду затражила кредит од партнера из еврозоне од 100 милијарди евра за спас својих банака, наводи се у писму које су објавили медији.

Кредит од 100 милијарди евра Шпанија је и званично је затражила од партнера из еврозоне, наведено у писму које су објавили медији.

То писмо не садржи нове цифре, а прошлонедељни извештај независних ревизора показао је да ће шпанским банкама бити потребно до 62 милијарде евра да би преживела озбиљне, трогодишње финансијске потешкоће, преноси агенција АФП.

На зајам који су понудили њени партнери из еврозоне, Шпанија гледа "веома позитивно", рекао је шпански министар економије Луис де Гиндос у писму упућеном шефу Еврогрупе Жан Клод Јункеру.

Де Гиндос је рекао да ће шпанска влада понудити "сву расположиву помоћ" када се буде одлучивало о критеријумима подобности зајма, условима, потребним мерама и дефиницији уговора.

Циљ је да се на време оконча меморандум о разумевању како би се о њему расправљало на састанку Еврогрупе 9. јула, која окупља министре финансија 17 земаља еврозоне.

Шпански министар економија је у писму потврдио да ће новац бити додељен посрнулим банкама преко државног Фонда за реструктурисање банака (ФРОБ).

Де Гиндос је изјавио да би министри као "полазну тачку" требало да користе извештај Међународног монетарног фонда (ММФ) о шпанским банкама, заједно са резултатима међународних ревизорских компанија као што су немачка "Роланд Бергер" и америчка "Оливер Вајман".

Оне су тестирале 14 водећих шпанских банкарских групација, указујући да би према мрачнијем сценарију, који би могао потрајати три године, шпанским банкама било потребно од 51 до 62 милијарде додатног капитала, док би према стандардном сценарију банкама било потребно само између 16 и 26 милијарди евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару