Читај ми!

Удовички: Задатак владе да оживи привреду

Држава много троши на привреду, али то ради нерационално, па приоритет будуће владе треба да буде оживљавање привреде, каже Кори Удовички. Средства потребно усмерити тамо где то може имати највише ефеката, истиче Кори Удовички.

Саветник USAID пројекта за боље услове пословања Кори Удовички каже да је важно да се Влада Србије формира што пре, али да ситуација још није за панику, као и да приоритет будуће владе треба да буде оживљавање привреде.

Кори Удовички је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је у Србији најважније запослити људе и оценила да, уместо нерационалне потрошње, плански треба усмерити субвенције уз многе мере која не коштају "тамо где ће то произвести највише ефеката".

"Србија тренутно на привреду троши много, али нерационално – око 700 милиона динара годишње одлази што кроз директне субвенције, што кроз индиректне субвенције, које цуре из различитих министарства не некоордиисани начин", каже Кори Удовички.

Према њеним речима, потребно је та средства објединити и плански усмерити тамо где то може имати највише ефеката.

"Потребно је да се то пропрати низом мера које не коштају, али захтевају много јачу организацију и координацију. То значи да треба одредити шта ће да се ради и онда то спроводити тако да провреда зна шта може да очекује", рекла је Удовички.

Говорећи о евентуалном замрзавању плата и пензија и повећању ПДВ-а, Кори Удовички је рекла да верује да је свима јасно колико је важно да се сада концентришемо на оживљавање привреде.

"Мислим да је свакоме ко има плату из јавног сектора или пензију и њоме издржава породицу, јасно да нико из те породице не би требало више да изгуби плату, да је важније да се сад концентришемо на оживљавање привреде и на подршку њој", рекла је Удовички.

Према њеним речима, Влада мора да направи пакет мера и да покаже јасно да је спремна да ради на многим мерама које су потребне за оживљавање привреде и које ће учинити да се жртва пензионера и радника у јавном сектору исплати.

Кори Удовички је истакла и да се мора доћи крај "буразерској држави" и да Србији недостаје план, односно да се морају уводити дугорочне мере.

"Ако смо се определили за тржишну економију, свако мора да види оно што ће да му се исплати, али ако се то окружење мења из дана у дан, инвеститор ће да узме свој новац и уложи га на другом месту", закључила је Кори Удовички.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару