Читај ми!

Повратак туриста у Египат

После великог пада посета Египту услед револуције, туристи се полако враћају. Стигле и прве групе из Србије. "Ер Каиро" од јесени уводи редовне летове из Београда за египатска летовалишта, што ће снизити цену аранжмана за четвртину.

После Арапског пролећа, туристичке посете Египту прошле године пале су за трећину. Међутим, упркос политичкој нестабилности, посета расте од почетка ове године, па се очекује уобичајених 30 милиона туриста. Стигле су и прве групе из Србије, а сезона би могла да траје целе године, јер "Ер Каиро" од јесени уводи редовне летове из Београда за Шарм ел Шеик, Хургаду и Каиро.

Црвено море и пустињски песак, нашим туристима постали су доступни су тек у овој деценији. Директне линије које уводи египатски авиопревозник могле би за четвртину да појефтине туристичке аранжмане.

Егпипћани су заинтересовани и за сарадњу са ЈАТ-ом, који већ дуже време покушава да се приватизује.

"Заинтересовани смо, за стратешко партнерство више него за куповину. Верујем да бисмо тако направили много већу обострану пословну корист", сматра министар цивилног ваздухопловства Египта Хусеин Масад.

Домаћини се жале на негативну медијску слику која се после пресуде бившем председнику Мубараку, шири са протеста на Тахрир тргу.

Сами Мехмед из Египатске туристичке асоцијације истиче да Египат није Тахрир трг који је дугачак само 2 километра.

"Ако погледате друге делове Каира, видећете људе који живе свој живот", указује Мехмед.

Ненад Ристић из "Тринити травела" поручује да ниједна озбиљна туристичка организација из Београда не би ризиковала било чији живот да би довела туристе у земљу која је несигурна.

Двадесет милионски град на Нилу, пулсира уобичајеним саобраћајним хаосом. Најгоре је у време одласка на посао и повратка, јер се тада ка центру и из њега креће 7 милиона запослених, колико цела Србија има становника.

Из хотелских оаза на Црвеном мору, српски туристи у престоницу долазе само на излет.

Према њиховим речима, у летовалиштима се не може осетити политичка нестабилност из Каира и да нема разлога за бригу.

Највернији Египту остали су амерички туристи, који нису смањивали доласке. Древне пирамиде у Гизи и даље види око 5 милиона посетилаца годишње.

Годину и по дана од арапског пролећа, Египат је успео да се врати на четврто место међу земљама у које српски туристи најрадије путују.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару