Читај ми!

Прекобројни чиновници

Уместо најављених отпуштања, у јавним службама протеклих неколико година још 6.000 службеника. У току израда нове стратегије реформе јавне управе. Не постоји систем вредновања рада државних службеника, донето je превише закона, а мало је урађено, истичу страни експерти.

Како би смањила трошкове, држава већ годинама има идеју да смањи јавну управу. Које све службе ту припадају и колико људи у њима ради нико тачно не зна.

Док су приватници последњих година отпуштали раднике, држава је запошљавала и давала у просеку, 40 одсто веће зараде. Време је, изгледа, да се улоге замене, али то би подразумевало реформу администрације.

Актуелна влада је најављивала отпуштање 10 до 15 хиљада чиновника, али их сада имамо више него пре кризе, процењује се око 34 хиљаде или шест хиљада више.

Државни секретар Министарства за државну управу и локалну самоуправу Душко Радаковић каже да Министарство нема обавезу да се бави тиме и зна се само оквиран број који постоји у јавности.

"Уопште није битно да ли ће ова земља имати 28, 34 или 40 хиљада запослених у администрацији. Битно је да направимо функционалну администрацију која ће задовољавати потребе грађана и привреде", каже Радаковић.

Проблем Србије је, кажу странци, што не постоји систем вредновања рада државних службеника, али и што је протеклих година донето превише закона, а мало је урађено.

"Не смете више донети ни једну стратегију. Имате их 120. Дошло је време да се не пишу нове већ да се постојеће примене", каже Бјорн Мосберг из Шведске агенције за међународни разовoј и сарадњу. Навике се, међутим, тешко мењају.

"Радимо на новој стратегији реформе јавне управе и мислим да ће то бити суштински документ који ће да чека нову владу са акционим планом до 2014. године", каже Душко Радаковић.

На отпуштање сваког 10. запосленог из државне управе и локалне самоуправе Влада се обавезала и ММФ-у пре него што је аранжман с том институцијом замрзнут.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару