Читај ми!

Напето европско тржиште обвезница

Европско тржиште обвезница се не смирује ни после обећања еврозоне да ће Шпанији позајмити 100 милијарди евра за спас банака. Несигурност појачавају предстојећи избори у Грчкоj.

Европски инвеститори траже веће камате на шпанске и италијанске владине обвезнице, забринути због спасавања шпанског банкарског сектора, док Европска комисија покушава да ублажи страхове због могућег изласка Грчке из зоне евра.

Европско тржиште обвезница не показује знаке смиривања ни четири дана после обећања еврозоне да ће Шпанији позајмити 100 милијарди евра за спас банака.

Несигурност појачавају предстојећи избори у Грчкој, који би, у најгорем сценарију, могли Атину да врате драхми, а Европска комисија покушава да усвоји нове законе који би ове кризе зауставили, а нове спречили.

Жан-Пол Газес из Европског парламента каже да су неке земље чланице суочене с тешкоћама које су могле бити избегнуте, али тада Унија није имала потребне законе.

"То сада исправљамо планом у шест тачака и додатком у две тачке, чиме се осигурава финансијска стабилност и економски раст Уније", каже Газес.

Елиза Фереира из Европског парламента сматра да се потреба за новим законима јасно види сада, кад четврта економија еврозоне показује слабости.

"Морамо да поштујемо националне буџете, али и да више обраћамо пажњу на координацију међу земљама чланицама", каже Фереора.

Истовремено, Европска комисија ублажава страхове по којима се, у случају да Грчка напусти евро, спремају мере блокаде повлачења новца из банкомата и блокада масовног повлачења капитала преко граница.

Наглашавају да се у Унији не разматра план о изласку Грчке из еврозоне, али потврђују да је могуће да се о томе расправља незванично у неким ужим круговима Уније.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару