Читај ми!

Брисел спасава Мадрид

Помоћ еврозоне Шпанији уродила плодом. После позајмице од 100 милијарди евра, трошкови задуживања су снижени, акције највећих шпанских банака напокон бележе раст. Из Брисела поручују да ће трошење тог новца бити строго контролисано. Аналитичари упозоравају да ће ефекти бити кратког даха.

После одлуке министара финансија еврозоне да спасу посрнуле шпанске банке позајмицом до 100 милијарди евра, снижени су трошкови задуживања Шпаније, а берзе бележе раст акција. Упркос тврдњама владе у Мадриду да помоћ банкама не доноси и ново стезање каиша, из Брисела стижу другачије поруке.

Банкари у Шпанији су одахнули, али грађани страхују да ће 100 милијарди евра помоћи шпанским банкама донети оштрије мере штедње. Шпанци страхују од већег ПДВ-а и повећања границе за одлазак у пензију на 67 година, које предлаже Унија.

Највећи скептици у погледу међународне помоћи за спас банака су незапослени Шпанци, њих скоро пет милиона. Страхују да ће ново задуживање умањити шансе за нова радна места.

За Мадрид ће постојати строги услови у трошењу помоћи банкама, поручује Брисел. Новац не иде у руке банкара и власника акција, већ је намењен реформи финансијског сектора, који треба да буде мотор шпанске привреде.

Портпарол Европске комисије Амадеу Алтафај каже да ће финансијски сектор Шпаније бити строго контролисан.

"То се не односи само на посрнуле банке, већ на цео финансијски систем земље", истиче Алтафај.

Аналитичари упозоравају да је помоћ шпанским банкама, ипак, само кратки предах.

Луис Вонг са берзе у Хонгконгу објашњава да на светским тржиштима и даље влада забринутост у погледу тога да ли ће Европа пасти у још дубљу рецесију.

На светским берзама, минуо је страх инвеститора и акције највеће шпанске банке "Банкие", која је затражила 19 милијарди евра помоћи скочиле су за 15 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару