Читај ми!

Петровић: Расте извоз пољопривреде

Извоз пољопривреде у овој години биће око три милијарде долара а влада ће ускоро субвенционисати тов телади и прасади, како би се смањио увоз меса, каже министар пољопривреде Душан Петровић.

Министар пољопривреде Душан Петровић рекао је у Врњачкој Бањи да ће извоз пољопривреде у 2011. бити повећан за око пола милијарде на око три милијарде долара и наговестио да ће влада ускоро субвенционисати тов телади са 50 евра и прасади са пет евра по грлу, како би био смањен увоз меса.

На домаћем тржишту нема довољно меса и тренутно се увози, али веома брзо уследиће подстицаји владе за тов грла стоке, рекао је министар Петровић на округлом столу "Селу у сусрет", који је организовао Одбор за село Српске академије наука и уметности (САНУ).

Петровић је истакао да је у пољопривреди у протекле две године почео скоковити извоз од по пола милијарде долара годишње и Србија је током 2011. извезла пољопривредне производе за 2,5 милијарде.

"Да у овом тренутку имамо 25.000 тона говеђег меса могли би све да извеземо", рекао је Петровић који је предочио да је производња млека повећана, а почео је и извоз сировог млека из Србије.

Домаћа пољопривреда учествује са 10 одсто у бруто домаћем пороизводу (БДП) земље и око 800.000 породица остварује приходе од пољопривреде, а половина од тога се бави само том делатношћу, навео је Петровић.

Министар је, међутим, скренуо пажњу како је сиромаштво у руралним срединама два пута веће него у другим делатностима.

Генерални проблем у пољопривреди је недостатак готовог новца, због чега је ресорно Министарство регресирало гориво за овогодишњу сетву и обезбедило око три милијарди динара из буџета, подсетио је министар.

Петровић је навео такође да је у 2011. години било 18 милијарди динара подстицаја на 1,2 милиона хектара обрадиве површине, а ове 20 милијарди.

Министар је рекао и да и да се ове године пријавило 250.000 пољопривредних домаћинстава за регресирано гориво, за око 1,5 милиона хектара обрадиве површине.

Петровић је упозорио да ће Министарство строго контролисати да ли је на прави начин искоришћено 12.000 динара субвенција по хектару и додао да је ове године уведена новина - "референтни принос".

Уколико се установи да новац од субвенција није утрошен на прави начин, пољопривредни произвођачи ће морати да врате новац, упозорио је Петровић.

Према Петровићу, Србији је потребна и јака прерађивачка индустрија за пољопривредне производе и навео пример да због тога до сада није заживео озбиљнији извоз у Русију, иако постоји бесцарински режим за извоз у ту земљу.

Министар је закључио како је 2012, прва година у којој на тржишту не постоји спекулативна трговина пшеницом, кукурузом или вештачким ђубривом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи