Читај ми!

Куповина на кашичицу

У куповину се све чешће иде планирано и са списком, залихе се ређе праве, а избегавају се мамипаре као што су велики тржни центри. Промет робе широке потрошње у Србији опао за 11 одсто за прва три месеца ове у односу на прошлу годину.

Просечна српска породица одриче се сваке пете куповине у односу на 2008. годину. Истраживања показују и да је у првом кварталу ове године, укупан промет робе широке потрошње, у односу на први прошлогодишњи квартал, опао за 11 одсто. Међу робом која се све мање продаје јесу слаткиши и пића.

У куповину се све чешће иде планирано и са списком, залихе се ређе праве, а избегавају се мамипаре као што су велики тржни центри.

Купци на Палилулској пијаци у Београду кажу да разлике у ценама постоје међу пијацама. Многе пензионерке купују, како кажу, кад имају паре, најчешће петком па им неопходне намирнице трају наредних седам дана.

Продавци кажу да је постало нормално да продају по једно јаје, кришку сира и батаке на комад.

У земљама запада, 10 до 20 одсто кућног буџета одлази на основне животне намирнице, у Србији 43 процента, наводе стручњаци.

Директор "Панела домаћинстава" у агенцији ГФК Александар Синђелић каже да су купци жељни да нешто купе, а знају да немају новца да то себи приуште.

"Друго, потребно је гориво да би се отишло у велику куповину, значи људи калкулишу, да би избегли велику куповину јер немају толико новца на гомили, одлазе у малу радњу која им је близу", каже Синђелић.

Према његовим речима, то је постао главни разлог за одабир места за куповину, нешто што је  близу, више асортиман није кључна ствар, као пре кризе 2008. године.

Пад куповне моћи за оне са нижим примањима, почео је и пре 2008. године. Ипак, истраживања показују да је у последњих 12 година, највише, али и са мање стратегија и планирања, српски купац пазарио од 2006 до 2008. године.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи