Читај ми!

Реформе тешке, али неопходне

Реформа јавног сектора, решење проблема буџетског дефицита и јавног дуга, неки су од најважнијих задатака који чекају нову владу, оцењу економисти, рекли су гости емисије Око. Иако тешке и непопуларне, неке мере морају се спровести одмах на почетку мандата.

Најважнији задатак нове владе је контрола јавних расхода, успостављање новог модела раста који треба да се заснива на извозу, а можда најтежи је реформа јавног сектора, оценио је гостујући у емисији Око Борис Беговић из Центра за либерално-демократске студије.

Он објашњава да реформа јавног сектора треба да подразумева и отпуштање, реструктурирање, па и опадање плата у јавном сектору.

"Други сегмент су институционалне реформе у домену побољшања пословног окружења, јер данас су државне установе у далеко горем стању него пре пет година, у смислу оспособљености да раде свој посао", каже Беговић.

Неопходна је и реформа пореске политике, побољшање пословног окружења, али и преиспитивање расподеле субвенција.

"Данас имамо микс субвенција које иду ка пољопривредним гранама које су оријентисане ка извозу, али и као социјална мера, и ту треба да се добро гледа где се троше субвенције", каже Александар Грунауер из Немачке организације за међународну сарадњу.

Грунауер сматра да треба "растеретити рад", односно смањити порез на најнижу зараду.

"Ако би се смањио порез на најниже зараде то би могло да доведе до тога да почне да се пријављује више запослених него раније", сматра доцент Факултета политичких наука Душан Павловић.

Непопуларан потез који би нова влада можда морала да повуче, по Павловићевом мишљењу, могло би да буде повећање ПДВ-а, слично као што се то догодило у Хрватској пре два месеца.

Општа је оцена да би све мере штедње и реформе, ма како болне биле, требало спровести на почетку мандата. Ако се то одмах не учини, сматрају стручњаци, касније ће бити још теже.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи