Читај ми!

Шанса за нове инвестиције

У Хановеру отворен највећи светски сајам технике и иновација. Први пут после седам година, међу 5.000 излагача налазе се и српска предузећа. Сајам је одлична прилика за разговор са представницима великих компанија, рекао Борис Тадић у Хановеру.

Највећи светски сајам технике, технологије и иновација отворен је у немачком граду Хановеру, а први пут после седам година учествују и српске фирме. Сајам, која окупља хиљаде излагача из целог света, отворили су званичници две велике светске економске силе, немачка канцеларка Ангела Меркел и кинески премијер Вен Ђиабао.

Доскорашњи председник и кандидат за ту функцију на изборима Борис Тадић на отварању Сајма подравио се са немачком канцеларком Меркел и кинеским премијером Ђиабаом.

Оно што је Лига шампиона за европски фудбал, то је хановерски сајам технике и иновација за светске компаније које се баве технолошким иновацијама. Ту дођу да се такимиче и да покажу оно што имају или што умеју када је реч о последњој речи технике.

Сајам је својеврстан путоказ у ком правцу и колико брзо ће се развијати светска економија, посебно технолошке иновације.

Чини се да никада као ове године пажња није посвећена уштеди енергије, па је самим тим главни мото сајма – зелена енергија и технологија, односно потрага за новим изворима енергије, енергетске ефикасности.

Овогодишњи сајам је специфичан у томе што га раме уз раме организују две светске економске силе – домаћин Немачка и гост Кина. Учешће Кине на сајму није нимало случајно имајући у виду велику улогу Пекинга у спасавању еврозоне и евра.

На отварању Сајама немачка канцеларка Ангела Меркел потврдила је да је Кина највећи извозни партнер Немачке, да са њом има стратешко партнерство за које се нада да ће бити још чвршће након овог Сајма.

На сајму бораве бројне привредне делегације, а на отварању сајма Ангела Меркел и Вен Ђиабао сусрели су се са досадашњим председником Србије и кандидатом за ту функцију Борисом Тадићем.

Развој економске сарадње и привлачење немачких иневестиција у Србији окоснице су посете Бориса Тадића, с обзиром на то да је Немачка наше највеће извозно тржиште и земља одакле долазе бројна улагања. Борис Тадић дошао је на позив премијера области Доња Саксонија.

"Прилика је да на једном оваквом сајму, који има своју политичку, индустријуску и технолошку димензију, пронађемо своје место. Ово је сајам чија је главна тема сарадња Немачке и Кине. Ако бисмо којим случајем у тој индустријској сарадњи пронашли макар једну машину коју бисмо производили, макар један део те машине, то би био велики успех за провреду", рекао је Тадић.

Тадић је истакао да је посета сајму одлична прилика и за разговор са представницима великих компанија.

У наредна два дана српска привреда такође ће представити своје потенцијале. Српска привреда ће на заједничком националном штанду представити производне и извозне могућности у области информационих технологија, кроз учешће 10 предузећа и Металског кластера Војводине.

То је први пут од 2005. године да су српске компаније организовале колективно излагање.

Поред тога, Србија ће у уторак представити пословној публици на немачко- српском пословном форуму на којем ће, поред привредника, учествовати министар економије Небојша Ћирић и премијер немачке покрајине Доње Саксоније Дејвид Мек Алистер.

Очекује се да ће овогодишњи сајам, који се простире на површини једнакој 23 фудбалска терена, посетити око 300.000 људи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи