Читај ми!

Хрватска економија на испиту

Заустављање отказа и пада производње, главне су бриге власти у Хрватској. Иако у Загребу за ову годину прогнозирају раст од 0,8 одсто, ММФ је у прошлонедељеном извештају објавио да ће хрватска привреда имати пад од пола процента.

Хрватски привредници истичу да је економска ситуација у тој земљи деликатна а нова влада је на великом испиту како да покрене раст привреде, посебно после хладног туша који јој је упутио ММФ са прогнозама о економском паду.

Председник Хрватске привредне коморе Надан Видошевић каже да је најважније покренути нови инвестициони циклус.

Проблем је, како се наводи, то што број незапослених из месеца у месец расте, па је тако достигао стопу од 20 одсто.

И даље је то мање него у Србији, док је просечна зарада у Хрватској два и по пута већа од српске.

Спас од рецесије нова хрватска влада види у туристичкој сезони ове године, док за следећу очекују привредни замајац од уласка у Европску унију, а за 2014. годину најављују отварање 50.000 радних места

Такве прогнозе деле и привредници, уз образложење да се Хрватска дуго приремала за улазак у Унију.

Дамир Куштрак из "Агрокора" каже да улазак у Унију има својих добрих и лоших страна, али сматра да ће превладати добре стране, пошто ће се отворити знатно веће тржиште, а и услови пословања ће бити прилагођени ЕУ.

За разлику од српских, хрватски привредници имају један велики проблем мање, пошто су од Нове године рокови плаћања скраћени на два месеца.

Мирандо Мршић из компаније "Подравка" истиче да ликвидност није велики проблем и да су захваљујући мерама владе ушли у нови циклус плаћања.

Нова хрватска Влада повећала је ПДВ, али већег удара на цене није било. Инфлација је око два процента, што је три пута мање од прогнозиране за Србију.

Такође, смањени су и доприноси за здравствено осигурање. Ефекти се очекују током године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи