Читај ми!

Може ли јефтиније до Црне Горе?

Авиосаобраћај између Србије и Црне Горе у паду. Заједничка Контрола летења предлаже смањење цена карата, кроз ниже таксе. Међутим, из "Јат ервејза" поручују да нема услова да такса за гориво буде нижа.

У последње четири године, авиосаобраћај између Србије и Црне Горе у паду је готово за трећину. Због тога је заједничка Контрола летења недавно предложила смањење цена авио карата, и то кроз ниже таксе, сматрају да има простора за појефтињење са просечних 136, на 60-ак евра. Међутим, многи који учествују у том ланцу чекају да прво остали спусте цене.

Студија коју је централа из Брисела наручила Контроли летења Србије и Црне Горе показује да сви видови превоза између две земље, од 2008. године имају мањи број путника.

Највеће смањење је у авиосаобраћају, где се повратна карта креће од стотинак до чак 190 евра. У Контроли летења тврде да би карта коштала и двоструко мање, када би број путника био много већи од садашњих 75 хиљада годишње.

Никола Станков из Контоле летења каже да су направили модел за 300 хиљада путника, према коме би цена карте била између 50 и 60 евра. 

"То је релано уколико би сви чиниоци у ланцу, аеродромска предузећа у те две земље, две авиокомпаније, Контрола летења нис, Директорат цивилног ваздухопловства сели и договорили овакав пројекат", каже Станков.

Циљ студије је и да покаже да има могућности да између две земље авиони лете на сваки сат.

"Идеја је да на потезу Тиват-Подгорица-Београд у току дана има 17 ротација - одлазака, повратака, на сат времена и да се превезе 300.000 путника", каже Станков. 

За високе цене авио карти, таксе су увек главни кривци. Такса за гориво, у једном правцу износи 25 евра. У "Јат ервејзу" кажу да нема услова да она буде нижа.

"Ако ми само неко објасни како летети без таксе за гориво у време када гориво поскупљује из месеца у месец, онда може", каже Ђорђе Вукотић из "Јат ервејза".

Према студији Контроле летења, најјефтинија повратна карта од Београда до Подгорице или Тивта, са садашњих 104 може да појефтини на 64 евра, и то смањењем таксе за отпрему и пријем авиона, таксе за путнике на аеродомима, смањењем цене прелета због већег обрта, као и укидањем таксе на безбедност - уведене после терористичких напада 11. септембра у Америци.

За почетак, Аеродром "Никола Тесла" смањио је таксу са 20 на 15 евра. Аеродроми у Подгорици и Тивту, за сада, о томе не размишљају.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи