Читај ми!

Почели радови на Коридору 11

Полагањем камена темељца у селу Дићи код Љига званично почели радови на деоници ауто-пута Београд–Јужни Јадран. Изградња деонице дуге 40 километара коштаће око 308 милиона евра. У финансирању пројекта учествује и Азербејџан.

У селу Дићи надомак Љига почели су радови на изградњи деонице ауто-пута Београд–Јужни Јадран од Љига до Прељине.

Изградња деонице дуге 40 километара коштаће око 308 милиона евра. Рок за завршетак радова је три и по године, а камен темељац положили су председнички кандидат коалиције "Избор за бољи живот" Борис Тадић и амбасадор Азербејџана у Србији Елдар Хасанов, преноси Танјуг.

Тадић, који је омогућио сарадњу са Азербејџаном на овом важном инфраструктурном пројекту, рекао је да верује да ће две земље које су развиле успешно стратешко партнерноство, а чији је први резултат градња ауто-пута ка Јадрану, наставити и у будућности заједно да раде на пројектима у области енергетике, хемијске индустрије и у другим секторима.

"Азербејџан је земља која се динамичнио развија и само први поглед на њихове енергетске потенцијале оставља вас затеченим. Верујем да и Србија може доживети снажан развој у наредном периоду", рекао је Тадић и указао да је у последње четири године успостављен систем који даје резултате, доводи инвеститоре и омогућава изградњу инфраструктуре.

Тадић је рекао да верује да ће током ове године почети да се гради и деоница пута од Београда до Љига и подсетио да је Коридор 11 замисао који су заједно креирали он и министар Милутин Мркоњић у Националном савету за инфраструктуру.

Амбасадор Хасанов рекао је да је тај пројект који је проистекао из стратешког партнерства Србије и Азербејџана очигледан пример успешне мултилатералне сарадње и пријатељства две земље.

"Пре две недеље потписан је споразум о изградњи овог коридора, а данас већ видимо резултате и видимо да је испуњено оно што је речено, што је ретко и на томе вам честитам, господине Тадићу," рекао је Хасанов и додао да је Тадић главни иницијатор сарадње и велики пријатељ Азербејџана.

За изградњу деонице Коридора 11 од Љига до Прељине добијен је кредит од Владе Азербејџана од 308 милиона евра, по фиксној каматној стопи од четири одсто на 15 година, са грејс периодом од три године.

Трасу чине три деонице: Љиг–Бољковци, Бољковци–Таково и Таково–Прељина, а главни извођач радова је азербејџанска фирма "Азвирт", док ће готово половину посла обављати домаћа грађевинска оператива.

Аутопут Београд–Јужни Јадран представља везу између Србије и Црне Горе односно најкраћу везу Београда и његовог залеђа са Јужним Јадраном, а требало би да повеже Румунију, Србију, Црну Гору и Италију.

Предвиђено је да на траси која се гради буду две петље: Таково и Прељина, као и 78 мостовских конструкција, пет тунела, велики број заштитних зидова од буке и регулације речних корита и потока.

Свечаности којом је обележен почетак радова присуствовали су министар инфраструктуре Милутин Мркоњић, министар животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић, директор "Коридора Србије" Михајло Мишић, представници "Азвирта", локални званичници, муфтија београдски Мухамед Јусуфспахић.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи