Читај ми!

Технолошки центар у Старој Пазови

Отворен технолошки центар за инжењеринг и производњу "Милбауер" у Старој Пазови, у којем ће се израђивати пасоши и лична документа високог степена заштићености. Вредност инвестиције 10 милиона евра.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић пустио је у рад Технолошки центар за инжењеринг и производњу "Милбауер" у Старој Пазови, вредан 10 милиона евра, од којих је истоимена немачка компанија инвестирала око 5,5 милиона евра.

Дачић је поручио да је фабрика плод сарадње српских и немачких стручњака изузетно важна за Министарство унутрашњих послова, пошто ће израђивати пасоше и лична документа од изузетног квалитета и високог степена заштићености.

Ресорни министар је навео да до сада није забележен ниједан случај фалсификовања нових српских биометријских пасоша, и указао да ће из фабрике у Старој Пазови бити омогућено "ширење посла са многим земљама Европе и света".

Дачић је подвукао значај сарадње и поверења са фирмом "Милбауер", подсетивши да је сарадња почела 2003. године, када је и потписан први уговор.

"Од 1. јула пре четири године издали смо четири милиона биометријских пасоша, а током претходних десет година грађанима је издато 1,2 милиона пасоша", прецизирао је Дачић и подвукао да је сарадња са "Милбауером" на том послу допринела и визној либерализацији.

Захваљујући сарадњи с том фирном, казао је Дачић, Аеродром "Никола Тесла" је 2010. године као донацију добио електронеку капију и тако постао трећи аеродром у Европи на којем грађани пролазе пасошку контролу без присуства царинских службеника.

Министар Дачић изјавио је да је за четири године издато око четири милиона биометријских пасоша и да није било ниједног покушаја фалсификовања нових пасоша.

Отварању центра је присуство и министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић, који је навео да ће тај високо технолошки производни центар бити и развојни и едукативни.

У њему ће, како тврди, радити домаћи инжењери и стручњаци и биће успостављена сарадња са Угандом и Грузијом, где "Милбауер" има сестринске фирме.

"На тај начин ћемо извозити домаћу памет. Влада Србије ће настојати да испуни оно што је обећала - да до краја године запосли још 50 стручњака и да прошири овај центар. Ово мора бити друга кућа Милбауера", рекао је Ћирић.

Оснивач компаније и председник "Милбауер" групе Јозеф Милбауер је рекао да је импресиониран сарадњом Владе Србије и групе коју води и додао да му је част што може да сарађује са Србијом, а из Србије и са светом.

"Верујем да је ово одлична инвестиција у Србији. Започињемо велку причу и овде ћемо бити предвођени нашим српским тимом. Иза нас је велика инвестиција, али без обзира на то желим да захвалим на подршци, уверен да ћемо ускоро имати 1.000 запослних", поручио је Милбауер.

Генерални директор "Милабауера" Бојан Стојадиновић је рекао да компанија запошљава 80 високо образованих стручњака, да је фабрика изградјена на четвртини простора добијног од општине, и да је циљ да се у будућности на том простору она и прошири.

Председник општине Стара Пазова Горан Јовић је оценио да су локалне самоуправе у Србији способне за велике инвестиције, што је Стара Пазова и доказала изградњом фабрике за мање од шест месеци.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи