Читај ми!

Посустајање кинеског змаја

Кинеска економија бележи најспорији темпо раста у протекле три године. Због смањене тражње њене робе на Западу, Кина принуђена да подстиче домаћу потрошњу и кредитирање становништва. Аналитичари предвиђају да ће кинеска привреда, ипак, избећи даље успоравање.

Док се привреде Америке и Јапана убрзано опорављају, кинеска економија бележи најспорији темпо привредног раста у протекле три године. Томе је, пре свега, допринела смањена тражња кинеске робе на кључним извозним тржиштима – у Европи и Сједињеним Америчким Државама.

После вишегодишњег двоцифреног привредног раста, друга економија света више од годину дана незаустављиво успорава раст. Резултат у првом тромесечју 2012. лошији од очекиваног, јер је са прошлогодишњих 8,9 одсто бруто домаћи производ пао на 8,1 проценат.

"Успоравање кинеске привреде резултат је промена на домаћој и међународној сцени које су утицале на слабљење економског раста и мању потражњу. У суштини, реч је о добровољном прилагођавању кинеске владе", каже Шенг Лаијун из Кинеског бироа за статистику.

Као извозно оријентисана привреда, Кина је због смањене тражње на Западу принуђена да подстиче домаћу потрошњу и кредитирање становништва. Кинеска централна банка је зато снизила ниво обавезних резерви банака, али је из страха од инфлаторног удара задржала постојеће каматне стопе.

"Успорили су инфлацију и привредни раст на начин који би се могао упоредити са меканим приземљењем. И даље имају доста простора за нове резове и лабавију монетарну политику, али подаци говоре да им то у скоријој будућности неће бити потребно", сматра главни економиста Банке Сингапура Ричард Џерам.

Пекинг је обећао Светској банци да ће прилагодити своју монетарну политику, како би спречио нагло успоравање привредног раста, јер би то могло да изазове масовни губитак радних места и социјалне немире.

Ардо Хенсон из Светске банке каже да Кина, на домаћем плану, пооштрава економску политику, што директно утиче на повлачење великих стимулативних пакета и улагања у области попут грађевине и тржишта некретнина.

"С друге стране, потрошња и запошљавање остају светла тачка економије", истиче Хенсон.

Вести о привредном успоравању Кине утичу и на цену сирове нафте, па је тако цена барела пала на испод 103 долара. Аналитичари предвиђају да ће кинеска привреда, ипак, избећи даље успоравање и да ће наставити да предводи глобални опоравак.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару