Читај ми!

Заборављено домаће

Србија годишње троши 150 милиона долара на увоз воћа и поврћа које и сама може да производи. Стручњаци сматрају да бисмо бољом организацијом, успостављањем чвршћих веза са трговцима, од произвођача до хипермаркета, уштедели знатна средства.

Иако извозимо све више пољопривредно-прехрамбених производа, и даље их много увозимо. Прошле године, за куповину воћа и поврћа издвојено је 285 милиона долара, што је скоро за трећину већи увоз него 2010. године.

Морамо да увозимо јужно воће, кафу, морску рибу, али не и толико воћа и поврћа, које успева и на тлу Србије. Пре две године увезли смо осам хиљада тона црног лука, највише из Холандије.

Прошле године за увоз 25 хиљада тона парадајза дато је 18,5 милиона долара. У току 2010. године увезено је воће и поврће у вредности од 218 милиона долара, а прошле године 67 милиона долара више.

Агроекономиста Миладин Шеварлић каже да држава годишње издваја око 150 милиона долара само за оно воће и поврће које би могло да производи у Србији. "Зато је неопходно побољшати мере аграрне политике, посебно њихове дугорочне ефекте", каже Шеварлић.

Споразум Цефта, чији је Србија потписник, предвиђа бесцарински режим за производе из земаља чланица.

Из окружења најчешће увозимо рано воће и поврће, а извозимо житарице, млечне и месне прерађевине. Увозници, у трци за већом зарадом, често купују и храну коју наши земљорадници могу да произведу у довољним количинама, али им цена није увек конкурентна.

Стручњаци сматрају да би бољом организацијом, успостављањем чвршћих веза са трговцима - од произвођача до хипермаркета - уштедели знатна средства.

Весна Параушић из Института за економику пољопривреде каже да је либерализација трговне  неминовност. "То једноставно морамо прихватити и тражити начине да се изгради та конкурентност у оквиру садашње подршке која постоји за произвођаче", каже Весна Параушић.

Да би повећали производњу раног поврћа у затвореном простору које је неупоредиво рентабилније од оног на њивама, земљорадници могу да користе трогодишње кредите за подизање пластеника и стакленика и набавку потребне опреме под повољним условима, јер је годишња камата шест процената.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару