Читај ми!

Кратак рок за Железару?

План за очување радних места, најважнији је критеријум у избору купца смедеревске железаре, поручују из Владе. Поједини аналитичари сматрају да је рок за пријаве сувише кратак да би конкурс могао да успе.

Влада Србије расписала је конкурс за продају смедеревске железаре коју је крајем јануара преузела од америчког "Ју-ес Стила". Понуде могу да се пошаљу до 4. маја.

Из Владе поручују да је најважније у што краћем року наћи стратешког партнера који ће обезбедити наставак производње и социјалну сигурност запослених. Поједини аналитичари, међутим, сматрају да је рок за пријаве сувише кратак да би конкурс могао да успе.

Будући власник железаре мора да има велико искуство у тој индустрији. Услов је да то буде компанија која се бави експлоатацијом руда метала или производњом челика, да је прошле године остварила приход од милијарду евра или да имовина фирме вреди најмање милијарду и по евра.

Заинтересована предузећа мораће да уплате и депозит од милион евра. У јавном позиву нема, међутим, почетне цене ни услова везаних за обавезне инвестиције и, што је најважније за будућност запослених.

Из Владе поручују да ће управо очување радних места бити најважнији критеријум у избору стратешког партнера.  

"То ће се остварити на тај начин што ће се посебно вредновати бизнис и инвестициони план који ће морати да буде гарантрован банкарским гаранцијама и на тај начн ћемо обезбедити да предузеће дугорочно послује а самим тим и да задржимо радна места", рекао је државни секретар у Министарству финансија Душан Никезић.

С обзиром на бојазни појединих економиста да би железара могла на дужи рок да остане у државном власништву, могло се очекивати да ће се на тендер гледати као на добру вест.

"Она би била добра уколико успе, али шанса да успе је готово никава јер ако мислите да спроведете озбиљан тендер онда га припремате три, четири, шест месеци, дајући могућност озбиљним купцима да сагледају ситуацију", каже саветник за страна улагања Махмут Бушатлија.

У Влади, међутим, наводе да су разговори с потенцијалним купцима почели крајем јануара и да су им дали све потребне информације.

"Постоји интересовање из Украјине, Кине, Индије, Русије и неких европских земаља тако да можемо очекивати позитиван исход трансакције и обезбеђење дугорочно позитивног пословања железаре", каже Никезић.

Сумњичави ће рећи да разговори са заинтересованима не значе аутоматски једнаке услове за све. Ипак, из Немањине 11 подсећају да је железара под старатељством државе наставила да послује те да је успела да нађе и нове купце за своју робу. То је, поручују, и један од разлога због којих верују да ће продаја бити успешна.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару