Читај ми!

Америка се опоравља

Пресек кретања економија у 34 земље чланице ОЕЦД-а каже да се Америка и Јапан убрзано опорављају од кризе. Стручњаци сматрају да је то добра вест за свет, јер је реч о првој и трећој по величини светској економији.

Организација за економску сарадњу и развој - направила је пресек кретања економија у 34 земље чланице. Закључила је да се Америка и Јапан убрзано опорављају од кризе, што је добра вест за свет, јер је реч о првој и трећој по величини светској економији. За еврозону се, за сада, то не може рећи, иако могућност за опоравак постоји, кажу у ОЕЦД-у.

Оцене економских стручњака остају мртво слово на папиру ако у њих не поверују пословни људи који треба да уложе новац у послове.

Водећи произвођач гума, француски "Мишлен" верује у опоравак светске економије и у америчкој савезној држави Јужној Каролини улаже 750 милиона долара за отварање нових погона и проширење постојећих.

У погонима, у којима ће се производити гуме за ровокопаче, отвара се око 500 радних места. За продају производа не брину, јер се, кажу, свака гума прода и пре него што је произведена.

"Мада се гуме произведене у америчким погонима углавном продају грађевинским компанијама у Америци и Канади, траже их у целом свету. Ми ширимо посао на основу тога шта се дешава у светској економији и уверени смо да су пред њом добри дани. Не верујемо да ће свет да потоне у нову велику рецесију", Пит Селек председник "Мишлена САД".

"Мишлен у Америци запошљава око 22 000 људи, али највише Американаца ради у малим и средњим компанијама, чији власници не деле оптимизам великих. Први пут је, после шест месеци, опало њихово поверење у америчку пословну климу, па избегавају да узимају нове кредите и смањују обим послова.

"То је то, још нисмо превазишли несигурност. Као да влада неко затишје, сви чекају да виде шта ће се дешавати. А у суштини се још ништа није десило. Важно је само да не правимо нове дугове", Бил Данклберг из Америчког удружења независних предузетника.

Неки аутори упозоравају да податак о повећању броја запослених у Америци може да завара, јер је углавном реч о слабо плаћеним пословима. Најважније је, кажу, да се пред кризом не жмури, јер, уколико се не призна да она постоји, неће бити ни предлога за њено решавање.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару