Читај ми!

Смањена обавезна резерва

Народна банка Србије смањила обавезну девизну резерву банака. Каматна стопа остаје на истом нивоу од 9,5 одсто. До краја месеца, инфлација ће наставити да пада, а раст цена треба очекивати у другој половини године, оценио гувернер Дејан Шошкић.

Након вишемесечних апела банкара да им се смање трошкови кроз смањење обавезне резерве, коју они остављају на рачуну Народне банке сваки пут када одобре позајмице, донета је одлука да се стопа резерве снизи за проценат на кредите до две године и три процента на кредите од две године.

Извршни одбор Народне банке Србије (НБС) одлучио је да смањи обавезну девизну ререву банака на дугорочне изворе финансирања и задржао референтну каматну стопу на 9,5 одсто.

Стопа обавезне девизне резерве на изворе финансирања банака са рочношћу до две године смањена је са 30 на 29 одсто, а на изворе преко две године са 25 на 22 одсто.

Гувернер Дејан Шошкић је истакао да ће банке тиме на располагању имати додатних 300 милиона евра, чије ће даље токове Народна банка пажљиво да прати.

Шошкић је оценио и да ће један од ефeката донетих мера бити ниже каматне стопе.

Од почетка године Народна банка је на одбрану динара потрошила 550 милиона евра, али је, и поред тога, вредност евра порасла за седам динара, па сад износи 111 динара.

Ипак, гувернер сматра да су интервенције биле правовремене.

Опадање инфлације значи да су цене за прва три месеца порасле 3,2 одсто, колико је доња граница предвиђена за ову годину. Међутим,укупна годишња инфлација биће шест одсто и то због раста цена које контролише држава, а које гувернер очекује од јесени, са мандатом нове Владе.

Циљ донетих мера је, како пише у саопштењу НБС, да допринесе стабилизацији пројектоване инфлације и благом смањењу трошкова кредита и олакшаном рефинансирању, као и стабилизацији кретања на девизном тржишту и да стимулише банке да прибављају дугорочније изворе финансирања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару