Читај ми!

Горке пилуле за нову владу

Нова влада ће, после избора, морати брзо да се формира и приступи решавању акутних проблема у привреди, поручили учесници округлог стола у организацији Сталне конференције градова и општина на коме је представљена агенда за будућу владу.

Подједнако је важно да се будућа влада формира што пре и да брзо донесе тешке одлуке. То је основна препорука Сталне конференције градова и општина и Националне алијансе за локални развој, које после вишемесечних разговора са привредницима и представницима локалних власти предлажу неопходне потезе нове владе, како би привреда кренула путем стабилног и одрживог раста.

Нова влада мораће одмах да гута "горке пилуле", јер је црвена лампица за усклађивање јавне потрошње са оним што привреда може да издржи - одавно упаљена.

Смањење броја запослених у јавном сектору морао би да прати раст запошљавања у приватном.

"Под оваквим условима то није могуће, док се не реши тај финансијски оквир из кога ће мала и средња предузећа моћи да узму кредите и поставе основу за запошљавање већег броја људи", каже потпредседник Управног одбора Националне алијансе за локални економски развој Топлица Спасојевић.

Због тога је, кажу, почетак рада Развојне банке приоритет, јер су камате комерцијалних банака високе, а рокови отплате кредита кратки. Према најоптимистичнијим проценама, трећина привредних токова је у сивој зони, па локалне власти траже да имају већи утицај у њеном сузбијању.

Председник Сталне конференције градова и општина Саша Пауновић залаже се за озбиљну дебату о рефинансирању надлежности у области инспекцијских служби и децентрализације одговорности у инспекцијском надзору.

Пауновић је нагласио да се од локалне самуправе тражи да се избори са сивом економијом, али да она она нема механизме да на том плану нешто учини.

Положај оних који пуне буџет додатно погоршава то што се на тржишту суочавају са нелојалном конкуренцијом фирми које то избегавају.

Пореска реформа мора да растерети намете на зараде, што подразумева повећање неке друге пореске обавезе, али и више флексибилности у наплати.

"У Швајцарској предузетници плаћају четири пута ПДВ, не одмах чим плате рачун него то раде четири пута годишње. Они чак могу да поднесу захтев да то ураде и два пута годишње", каже Александар Грунауер из Организације за међународну сарадњу.

Од нове владе се очекује да коначно уведе ред у наплату потраживања и да рок од 60 дана важи за сва предузећа. Тренутна ситуација највише погађа мале фирме.

"Они не могу да наплате своја потраживања док према њима други наплаћују своја. Конкретно држава ће наплатити све што може од малих, а мали мора да чека да га исплати држава или нека већа фирма кад процени да је за њих то најбоље", указао је економиста Александар Стевановић.

У Србији има више од 200.000 малих и средњих предузећа. Ако би се створили услови да свако запосли још по једног радника, број незапослених био би мањи, готово за трећину. Зато би влада у наредне четири године, уз улагања у пољопривреду и енергетику, посебну пажњу требало да посвети том сектору.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару