Читај ми!

Крај кризе (ни)је на видику

Према изјавама политичара у предизборној кампањи, излазак из кризе није далеко. Економисти тврде супротно. Гломазни јавни сектор највећи проблем српске привреде, сматрају стручњаци.

У предизборној кампањи политичари обећавају скори излазак из кризе, док економисти тврде супротно, истичући да држава треба да реформише гломазни јавни сектор.

Професор Правног факултета Борис Беговић каже да ће се из кризе изаћи негде око 2118, 2119. године.

"Мислим да нико то сада не може да каже. Свако ко вам говори да ћемо из кризе изаћи у првом кварталу неке године не зна о чему говори", истиче Беговић.

Из еврозоне стижу лоше вести, пошто је очекивани привредни раст сведен на 0,3 одсто. И у Србији је процена раста смањена са 1,5 на свега пола процента. Док чека да се опорави Европа, Србија, поручују економисти, мора да ради.

Економиста Иван Вујачић поручује да Србија мора да реформише јавни сектор.

"То је први задатак нове владе која мора да има јаког премијера и да буде дисциплинована, утегнута и концентрисана на тај посао. Потребно је реформисати порески систем, повећати порезе и умањити расходе, а државна предузећа реструктурирати", објашњава Вујачић.

Економиста Љубомир Маџар сматра да држава треба да уведе ред у финансијски систем, да обезбеди да свако плаћа своје рачуне и своје обавезе.

"Држава не само да то није обезбедила, него је и главни протагониста тог страшног нереда који притиска и дави нашу привреду. Она дугује привреди више од милијарду евра", истиче Маџар.

Банкари тврде да је финансијски систем стабилан, јер, како кажу, нема повлачења капитала из Србије.

Председник Извршног одбора Хипо Алпе Адрија банке Владимир Чупић каже да је финансијски систем стабилан, јер се ниво капитала повећава.

Међутим, оно што Чупић види као проблем јесте веће учешће лошег пласмана. Према његовим речима, изазов у предстојећем периоду је стварање довољног броја добрих пројеката у које би банке могле да улажу.

Тек по спровођењу реформи могу се очекивати велике инвестиције, али не у милијардама, већ десетинама и стотинама милиона евра, оцењују економисти.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару