Читај ми!

"Ист поинт" променио власника

Два америчка инвестициона фонда постала власник "Ист поинт холдинг групе". Власник компаније, већински, па мањински, био је бизнисмен Зоран Дракулић.

Инвестициони фондови "Риконстракшн капитал 2" (РЦ 2) и "Дарби" из САД постали су једини власници "Ист поинт холдинг групе" са Кипра, саопштила је та група.

Како се наводи, "Ист поинт" у Србији има власништво и већинску контролу над Ваљаоницом бакра "Севојно", новосадском фабриком "Кабел", "Класом", "Београдском пекарском индустријом" и "Житомлином".

Удео у власништву у "Ист поинту" имао је бизнисмен Зоран Дракулић, који је некада био и већински власник компаније.

Додаје се да је власничко учешће фонда РЦ2, који је листиран на Лондонској берзи, у "Ист поинту" 63 одсто, а фонда "Дарби" 37 одсто. У саопштењу се наглашава да су прве инвестиције тих фондова у "Ист поинт" биле у периоду 2008. и 2009. године.

Директор и члан Управног одбора Фонда РЦ2 Јон Флореску рекао је да је тај фонд прво инвестирао у домаћу компанију 2009. године.

"Укључили смо се у јачање пословања и финансијске позиције 'Ист поинта' као групе комбинацијом нових инвестиција и смањењем дугова које смо делимично постигли и 2011. године продајом 'Агри Поинта' и Речног транспорта Дунавом (ДДСГ)", рекао је Флореску.

Извршни директор у "Дарбију" Роберт Графам рекао је, како се наводи у саопштењу, да је тај фонд партнерство са претходним власницима холдинга започео 2006. године кроз речни транспорт.

"Наш план је да останемо у Србији и ојачавамо лидерску позицију које имају наше компаније", рекао је Графам.

У саопштењу се подсећа да су, укључујући почетне инвестиције од 2006. до 2009. године, РЦ2 и "Дарби" заједнички уложили преко 100 милиона евра у различите пословне линије у оквиру "Ист поинта", укључујући и реинвестирање од продаје "Агри бизниса" од 37 милиона евра.

Наглашава се и да су у протекле две године, када су фондови заједнички постали већински власници "Ист поинт холдинг групе" значајни ресурси инвестирани у смањење дуга те групе, са више од 240 милиона евра на мање од 100 милиона евра.

"Уложено је и преко пет милиона евра у нове производне линије у новосадској фабрици "Кабел" чиме смо постигли огроман пораст у извозу прошле године", наводи се у саопштењу.

Подсећа се и да су до сада, РЦ2 и "Дарби" инвестирали око четири милиона евра у "Клас" и "Београдску пекарску индустрију" за потребе реновирања постојеће опреме као и набавку нове, док је девет милиона евра уложено у Ваљаоницу бакра "Севојно" у обнову опреме, заштиту животне средине и отварање нових извозних тржишта.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи