Читај ми!

Марже остају на снази

Остаје ограничење маржи на основне животне намирнице, истакао је министар пољопривреде и трговине Душан Петровић. Влада донела уредбу којом се укидају посебне дажбине за увоз телади, јунади и прасади ради смањења трошкова това и повећања понуде на домаћем тржишу.

Не постоји ниједан разлог да се ван снаге стави одлука о ограничењу маржи на основне животне намирнице, изјавио је министар пољопривреде и трговине Душан Петровић.

Он је истакао да је та уредба дала пун ефекат и да су цене основних животних намирница остале стабилне, а сачуван стнадард грађана.

Петровић је рекао да уредба о ограничењу маржи није утицала на затварање малих трговинских радњи као што тврди Унија послодаваца Србије.

Према подацима Агенције за привредне регистре, у прва два месеца прошле године затворено је око 5.800 самосталних трговинских радњи, а у истом периоду ове године 5.600 радњи, што показује да не постоји никаква веза између затварања тих трговина и ограничења маржи, рекао  је министар.

Петровић је нагласио да одлуке Владе Србије "не угрожавају ничији легитиман пословни интерес".

Влада је крајем децембра усвојила Уредбу о ограничењу маржи на основне животне наминице на 10 одсто.

Влада Србије донела је уредбу којом се укидају посебне дажбине за увоз телади, јунади и прасади ради смањења трошкова това и повећања понуде на домаћем тржишу тог важног репродукционог материјала за производњу у говедарству и свињарству, изјавио је Петровић.

Предлог ове мере је у склопу укупних мера и активности за унапређење сточарске производње, имајући у виду значај сточарства за унапређење аграра у целини, рекао је Петровић.

У Министарству пољопривреде је прецизирано да се олакшице користе за телад тежине до 80 килограма, јунад од 80 до 300 килограма за које је царинска стопа била 12 процената и прасади тежине до 50 килограма за које се царина плаћала 31,5 одсто.

Прасад и телад за даљи тов, уз сточну храну представљају основ за производњу товљеника намењених производњи свињског и говеђег меса, а производња меса и број приплодних животиња је у последње две деценије у сталном опадању, кажу у Министарству уз напомену да је највећи проблем у говедарству.

Резерве продају 50.000 тона кукуруза

Влада Србије донела је уредбу о продаји 50.000 тона меркантилног кукуруза по цени од 18 динара по килограму ради смањења трошкова производње хране за животиње и унапређења производње меса, изјавио је Петровић.

Продаја кукуруза који је власништво Републичке дирекције за робне резерве обављаће се преко Продуктне берзе у Новом Саду, а право на куповину има привредно друштво које има регистрован објекат за производњу хране за животиње.

Петровић је истакао да се као резултат ове уредбе може очекивати повећање конкурентности произвођача у сточарству и обезбеђивања ниже цене меса на тржишту за потребе потрошача.

Поред наведеног се, како је истакнуто, стварају се услови за повећање конкурентности индустрије хране за животиње и стабилизација цена на тржишту кукуруза, а да кукуруз у трошковима производње хране за животиње у нашим условима учествује са око 60 одсто.

Дирекција ће интервенисати на тржишту меркантилног кукуруза и хране за животиње када цена меркантилног кукуруза на тржишту пређе износ од 18 динара за  килограм са урачунатим порезом на додату вредност.

Купац има право на куповину меркантилног кукуруза у складу са овом уредбом највише до 300 тона, а не мање од 20 тона, приликом сваке интервенције Дирекције.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару